URL is copied to your clipboard.

Genetisk slægtsforskning for slægtsforskere

Genetisk slægtsforskning for slægtsforskere

Genetisk slægtsforskning er et relativt nyt område inden for slægtsforskning, og mange traditionelle slægtsforskere kan finde det intimiderende at arbejde med noget så banebrydende og “videnskabeligt” som DNA.

Men du behøver ikke at have et hoved for videnskab eller avanceret matematik for at få gavn af genetisk slægtsforskning. Du behøver ikke engang at have en dyb forståelse af, hvordan DNA fungerer. Det eneste, du har brug for, er en forståelse på mellemskoleniveau af genetisk arv, nogle gode værktøjer til at hjælpe dig med at sortere oplysningerne og den samme beslutsomhed og grundighed, som du har brug for i forbindelse med resten af din slægtsforskning.

I denne artikel vil vi undersøge, hvad genetisk slægtsforskning er, hvordan det kan hjælpe dig med din slægtsforskning, og hvordan du får mest muligt ud af DNA til slægtsforskning.

Hvad er genetisk slægtsforskning?

Genetisk slægtsforskning er brugen af DNA-data til at forbedre slægtsforskning og potentielt overvinde hindringer, løse familiemysterier og udvide dit slægtstræ.

De levende ældres erindringer i din familie og papirspor kan kun hjælpe dig et stykke vej. Dette gælder især, hvis du ikke har mange ældre i din familie, som kan dele minder med dig, eller hvis dine forfædre kom fra et sted, hvor dokumentationen var sparsom. Hvis du er løbet ind i blindgyder, kan genetisk slægtsforskning hjælpe dig med at samle op, hvor de andre veje sluttede.

Genetisk slægtsforskning er baseret på DNA-test og matchning. Det er dog vigtigt at understrege, at DNA-data ikke kan stå alene til brug for slægtsforskning. Konklusioner, der drages af DNA-test om din slægtshistorie, skal understøttes af traditionelle slægtsforskningskilder.

Hvordan kan DNA-tests hjælpe mig med slægtsforskning?

Der er et par måder, hvorpå DNA-tests kan hjælpe dig med at udvide dit slægtstræ og løse familiemysterier.

Find forsvundne eller ukendte slægtninge

Hvis du har nære slægtninge, der mangler i dit slægtstræ, f.eks. familiemedlemmer, der var fremmedgjorte, mistede kontakten med hinanden eller blev adopteret af en anden familie, kan DNA-test hjælpe dig med at finde dem direkte gennem din DNA-matchliste. Den person, du leder efter, har måske selv testet DNA eller har en nær slægtning, der har gjort det, og som kan sætte dig i kontakt med vedkommende.

DNA Match list on MyHeritage
DNA-match-liste på MyHeritage

Få kontakt med andre slægtsforskere i din udvidede familie

Du har måske en fjern fætter eller kusine et eller andet sted derude, som har lavet sin egen slægtsforskning. Denne fætter eller kusine kan måske give dig oplysninger om fælles forfædre, som du ikke kan finde andre steder. DNA-matching kan hjælpe dig med at finde og komme i kontakt med disse slægtninge. MyHeritage giver dig mulighed for at kontakte dine DNA-matchere via et sikkert beskedsystem.

Bekræftelse af relationer

Du kan muligvis finde en optegnelse om en person, som du tror, kan være din forfader, men du kan ikke finde dokumentation, der beviser deres forbindelse til dig. Ved at bruge DNA-testning strategisk, kan du måske være i stand til at bekræfte dit forhold til denne forfader ved at bevise dit forhold til bekræftede levende efterkommere.

Bekræftelse af herkomst eller identifikation af hvilke regioner du bør fokusere på

De fleste DNA-testtjenester tilbyder også en etnicitetsrapport, f.eks. MyHeritage’s etnicitetsskøn. Selv om disse oplysninger ikke er nøjagtige nok til, at du kan stole på dem i forbindelse med slægtsforskning, kan de hjælpe med at bekræfte det, du allerede ved om dine forfædres oprindelse.

Den kan også hjælpe dig med at finde de ressourcer, der kan føre dig til genealogiske opdagelser. Lad os f.eks. sige, at du ved, at din mors side var fra England, men at du ikke ved, hvor din far var fra. Hvis dit etnicitetsskøn afslører, at du har skandinaviske rødder, kan dette antyde, at din far kan have været fra Skandinavien. Du bør fokusere på optegnelser fra denne region, når du forsker i hans side af familien.

MyHeritage’s Genetiske Grupper er særligt nyttige, når du forsøger at indsnævre de regioner, du skal fokusere på. De resultater, de giver, kan være ekstremt præcise, og nogle gange kan de endda identificere en specifik by, som dine forfædre kom fra.

screenshot of Germany Genetic Group on MyHeritage
MyHeritage’s Genetiske Grupper kan hjælpe dig med at identificere de præcise regioner, hvor dine forfædre kom fra.

Bedste praksis for genetisk slægtsforskning

Test så mange personer som muligt

Genetisk slægtsforskning er baseret på DNA-matches. Jo flere kendte slægtninge du tester, desto flere oplysninger har du at arbejde med, når du gennemgår og analyserer dine ukendte matches.

På grund af den måde, som arvelighed af DNA fungerer på, får du mindre og mindre DNA fra hver generation der går. Så hvis du f.eks. forsker i en oldemor, har du kun arvet ca. 6% af hendes DNA. Du vil i høj grad øge dine chancer for at lære mere om denne forfader, hvis du øger din “dækning” af hendes DNA, og det kan du gøre ved at teste yderligere efterkommere af hende, ideelt set fra forskellige grene af familien, så du kan opdage og kontakte yderligere DNA-matches, der har arvet andre dele af hendes DNA end dig.

Test strategisk

Når det er sagt, er det ikke særlig praktisk at skrabe kinderne på alle fætre og kusiner, der står stille længe nok! DNA-sæt er ikke gratis, og det kan være svært at få samtykke fra forsigtige slægtninge (måske kan det være med til at berolige dem, hvis du fortæller dem om MyHeritage’s urokkelige engagement i beskyttelsen af vores kunders data). Så i stedet for at teste vilkårligt bør du fastlægge en strategi for DNA-testning, der fokuserer din testindsats på de familiemedlemmer, hvis oplysninger vil være mest værdifulde for dig.

Det lyder måske som et simpelt koncept, men den ideelle strategi kan være meget forskellig alt efter dine mål. Skræddersy din testplan til de specifikke oplysninger, du forsøger at finde, uanset om det drejer sig om at identificere en ukendt direkte forfader, overvinde en migrationsrelateret mur eller bekræfte et formodet slægtskab, som ikke er blevet bevist uden tvivl af den dokumentation, du har fundet.

Vælg den rigtige DNA-test

Der findes flere typer af DNA-test til slægtsforskning på markedet. De mest almindelige er:

  • Autosomal: Analyserer autosomerne, dvs. de 22 ikke-kønskromosomer
  • Y-DNA: Analyserer Y-kromosomet, som kun findes hos mænd og nedarves fra faderlinjen.
  • Mitokondrielt eller mtDNA: Analyserer mitokondrie-DNA, der nedarves fra moderlinjen

MyHeritage DNA-testen er en autosomal test. Vi mener, at denne type test har størst værdi for slægtsforskere, da den giver den bredeste dækning af matches på både din mors og fars side og i mange tilfælde kan gøre arbejdet med Y-DNA- eller mtDNA-testen lige så godt. Hvis du imidlertid specifikt forsker i en forfader fra din mors eller fars side, kan det være værdifuldt at tage en Y-DNA- eller mtDNA-test i stedet.

Udnyt DNA-værktøjerne fuldt ud

MyHeritage tilbyder en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at få mening ud af dine DNA-matches og opnå vigtige indsigter.

  • Fælles DNA-matches: Når du gennemgår et givet DNA-match, finder du et afsnit kaldet ” Fælles DNA-matches”, der viser de matches, du har til fælles med denne person. Hvis du gennemgår denne liste, kan du få et fingerpeg om, hvem jeres fælles forfædre er.
  • Avancerede muligheder for sortering og filtrering: På MyHeritage kan du sortere og filtrere dine DNA-matches efter en række kriterier, så du kan fokusere på de matches, der vil være af størst værdi for dig.
  • Oplysninger om slægtstræ: Hvis en DNA-match er tilknyttet en profil på et slægtstræ, kan du se de offentlige oplysninger på det pågældende træ (generelt oplysninger om afdøde slægtninge). Dette kan hjælpe dig med at identificere fælles slægtninge og forfædre.
  • Kommentarer: MyHeritage giver dig mulighed for at tilføje kommentarer til DNA-match-kort på din liste over matches, hvilket kan hjælpe dig med at holde styr på de matches, du allerede har gennemgået, og de oplysninger, du har indsamlet fra dem.
  • En-til-mange Kromosombrowser: Med kromosombrowseren kan du sammenligne dit DNA med DNA fra flere DNA-matches og identificere triangulerede segmenter (segmenter, som I alle deler). Dette kan give yderligere ledetråde om dit forhold til det pågældende match og jeres fælles forfædre.
  • AutoGrupperinger: AutoGrupperinger er som “Fælles DNA-matches” på steroider. Det organiserer dine DNA-matches i grupper af personer, der alle matcher hinanden og derfor sandsynligvis har en fælles forfader. Dette kan spare dig for en masse tid med at finde ud af, hvem der er i familie med hvem.
  • Theory of Family Relativity™: Denne funktion gør stort set alt arbejdet for dig – den analyserer alle de data, vi har til rådighed, herunder slægtstrædata og historiske data, for at give dig plausible teorier om nøjagtigt, hvordan et givet DNA-match er beslægtet med dig.

Er du klar til at prøve det? Klik her for at bestille din MyHeritage DNA-test.

Her er nogle webinarer om genetisk slægtsforskning, som du måske vil finde nyttige:

Klik her for at se mere indhold i Vidensbasen om genetisk slægtsforskning.

URL is copied to your clipboard.