URL is copied to your clipboard.

Hvor langt tilbage går etnicitetsskøn fra DNA?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvor langt tilbage går etnicitetsskøn fra DNA?

Når du har modtaget dit DNA etnicitetsskøn fra MyHeritage, vil du måske spørge dig selv: Hvor langt tilbage går disse resultater? Og hvor pålidelige er de?

I denne artikel vil vi diskutere, hvad disse etnicitetsrapporter virkelig fortæller dig om, hvor dine forfædre kom fra.

Hvor langt tilbage går etnicitetsskønnet?

Etnicitetsskøn beregnes på grundlag af grundlæggerpopulationer, der kan spore deres rødder tilbage til et bestemt sted eller en etnisk gruppe 6-15 generationer tilbage, dvs. for ca. 100-400 år siden. Du kan få mere at vide om, hvordan MyHeritage estimerer etniciteter baseret på DNA, i følgende artikel: Hvad er min etnicitet? Hvordan MyHeritage estimerer etniciteter

Når du gennemgår dine Genetiske Grupper, vil du muligvis bemærke, at tidslinjen for grupper under kortet går tilbage til år 1600. Varmekortet viser koncentrationerne af personer, der tilhører denne gruppe omkring år 1600, og viser dig, hvor dine forfædre sandsynligvis boede for omkring 400 år siden.

The Group Timeline for a Genetic Group on MyHeritage
Tidslinje for en Genetisk Gruppe på MyHeritage

Hvorfor tilbyder MyHeritage ikke haplogrupper?

MyHeritage DNA-testen er en autosomal test, og haplogrupper kan kun identificeres ved hjælp af mitokondrie-DNA (mtDNA) og Y-kromosometest (Y-DNA). Haplogrupper er kombinationer af unikke genetiske sekvenser, der har en tendens til at blive arvet sammen fra en enkelt forælder. Da mtDNA og Y-DNA begge nedarves mere eller mindre intakt fra mødrenes eller fædrenes linje, nedarves disse sekvenser, eller haplotyper, også mere eller mindre uændret fra mor til barn (i tilfælde af mtDNA) eller fra far til søn (i tilfælde af Y-DNA). Derfor kan haplogrupper give dig oplysninger, der går hundredtusindvis af år tilbage i tiden.

Autosomalt DNA arves derimod i tilfældige kombinationer fra begge forældre, hvilket betyder, at DNA’et fra en bestemt forfader vil blive blandet og “udvandet” fra generation til generation. Så i stedet for at sammenligne dit DNA med DNA’et fra en enkelt fælles forfader sammenligner det autosomale etnicitetsskøn dit DNA med DNA’et fra en grundlæggerpopulation: en gruppe mennesker, der har beviseligt forfædre, der går mindst 6 generationer tilbage i et givet område eller en given etnisk gruppe. Dit etnicitetsskøn er baseret på, hvor meget dit DNA ligner DNA’et fra personerne i disse grupper.

Selvom haplogrupper potentielt kan føre dig meget længere tilbage end autosomale DNA-resultater, kan de kun fortælle dig, hvor en bestemt linje af forfædre stammer fra. Hvis dit mål er at opnå en bredere forståelse af din arv og din unikke blanding af oprindelser fra begge sider af din familie, vil en autosomal DNA-test som MyHeritage-testen give dig mere relevante oplysninger. Desuden er DNA-resultater om etnicitet mest pålidelige, når de kombineres med genealogiske oplysninger, og autosomale DNA-tests er den bedste type test til slægtsforskning – som vi vil forklare nedenfor.

Er resultaterne fra en MyHeritage DNA-test pålidelige?

MyHeritage DNA-testen er ekstremt præcis og pålidelig til at identificere DNA-matches. Etnicitetsskønnet giver meget præcise resultater for de fleste mennesker, men det er stadig kun et skøn og skal tages i sammenhæng og med dets indbyggede begrænsninger in mente.

I sidste ende er den mest præcise måde at identificere din oprindelse på gennem solid slægtsforskning – og DNA-matching er vigtigere end etnicitetsskønnet til at hjælpe dig med det. DNA-matching hjælper dig med at bekræfte relationer til slægtninge, du kender, og med at finde slægtninge, du måske ikke har mødt før. Så lad os for eksempel sige, at dit etnicitetsskøn siger, at du er 15% skandinavisk, og at du aldrig har hørt om nogen skandinaviske forfædre. Ved hjælp af DNA-matching kan du måske finde en anden fætter eller kusine, som kan give gode beviser for, at den tipoldeforælder, som I har til fælles, var fra Skandinavien.

Dette er endnu en grund til, at autosomale DNA-tests generelt er mere nyttige end mtDNA- og Y-DNA-tests til at forstå din oprindelse. Med en mtDNA- eller Y-DNA-test ville du i eksemplet ovenfor kun være blevet matchet med din kusine i andet led, hvis I begge havde en ubrudt maternel eller paternel linje, der går tilbage til den samme forfader. Det begrænser dine chancer for at opdage vigtige forbindelser betydeligt. Klik her for at få mere at vide om at spore din mors og fars herkomst med MyHeritage DNA.

URL is copied to your clipboard.