URL is copied to your clipboard.

De 6 byggesten i slægtstræet

De 6 byggesten i slægtstræet

Historien bag dit slægtstræ strækker sig over århundreder og kontinenter. Hvert familiemedlem er deres egen verden fuld af historier, lektioner og konklusioner. Med så meget information at lære, dele og bevare, hvordan kan du vide hvilke detaljer du skal fokusere på når du bygger dit slægtstræ?

Nedenfor er de 6 mest væsentlige trin til at starte din familiehistoriske forskning: detaljer, der skal samles om hvert familiemedlem, som vil gøre dit slægtstræ til en rig kilde af informationer om din families fortid.

1. Navn of efternavn

Mange historiske optegnelser kan søges efter navn. Sørg for at notere eventuelle supplerende navne, den person du forsker i muligvis har brugt, og det er vigtigt at huske på, at folks navne af forskellige årsager ændres i løbet af deres liv. Der er mange frunde til at en person muligvis har ændret sit navn. I nogle kulturer – men ikke alle – tager en kvinde sin mands efternavn når hun gifter sig. Mange indvandrere valgte et nyt navn for at hjælpe dem med at integrere sig bedre i den lokale kultur, eller for at gøre deres navn lettere for lokalbefolkningen at udtale. Det er også muligt at folk ændrer deres navne af spirituelle eller religiøse grunde, fordi de er nødt til at skjule deres identitet, eller af den simple grund at de ikke kunne lide deres oprindelige navn.

Det var endnu mere kompliceret inden opfindelsen af trykpressen og fremkomsten af massemedier, da der ikke var nogen standard stavemåde for ord eller navne. Dette betyder, at den samme person kan have stavet sit navn forskelligt i forskellige optegnelser – og da de normalt ikke var den der nedskrev navnet, kan en kontorist eller anden person som stod for nedskrivningen, have registreret det ukorrekt.

Alt dette kan være frustrerende for en slægtsforsker. Heldigvis er der hjælp at finde i MyHeritages SuperSearch™ og Record og Smart Matching™. Vores teknologi genkender matches, selv når det varierer fra det simple (som William kontra Bill) til det langt mindre indlysende (som Alessandro kontra Sasha). Den kan også oversætte navne fra andre sprog, hvilket betyder, at du ikke behøver at læse eller forstå en optegnelse i dens originale sprog for at finde dine familiemedlemmer der er anført i den.

Record Matching sparer dig endda besværet med at søge: det scanner alle MyHeritages historiske optegnelser, og giver dig besked når den finder oplysninger, som kan være værdifulde for dig.

2. Datoer og steder for fødsels-, ægteskabs- og dødsattester

At søge efter et navn hjælper ofte ikke, medmindre du i det mindste har en nogenlunde idé om hvornår og hvor den person du leder efter boede, især hvis deres navn er almindeligt. Ved hjælp af MyHeritage SuperSearch™ kan du se på fødsels-, død- og folketællingsoptegnelser baseret på et skøn over hvornår og hvor de blev født. Desuden kan du udlede yderligere oplysninger om andre familiemedlemmer fra datoer og steder for familiemedlemmers livsbegivenheder. Hvis du for eksempel har en oldeforælder som blev født i 1903, er der gode chancer for at hans/hendes forælder blev født ca. 20-30 år tidligere.

3. Uddannelse

At kende til en persons uddannelse kan afsløre meget om personens liv: Hvordan deres opvækst var, beskæftigelse (se nedenfor), socioøkonomisk status osv. Mange gymnasier og universiteter fører journaler over deres studerende, og du kan muligvis finde værdifulde oplysninger om dine slægtninge fra disse optegnelser. MyHeritage har en hel sektion af skole- og universitetsoptegnelser, som du kan søge i, inklusiv en eksklusiv U.S årbogssamling. Årbogssamlingen indeholder næsten 290 millioner optegnelser, og MyHeritage gennemførte en lang proces med at identificere oplysningerne i samlingen, for at gøre søgningen så let som muligt for vores brugere.

Meryl Streep's high school yearbook photo, Bernards High School, 1966. 
Meryl Streeps årbogfoto fra gymnasiet, Bernards High School, 1966.

4. Beskæftigelse

Beskæftigelse kan også give mange informationer om hvem slægtningen var: hvad der var vigtigt for dem, hvordan og hvor godt de forsørgede deres familie, og hvilke færdigheder, talenter og ejendom de kunne have haft. Mange optegnelser fra folketællinger inkluderer en persons beskæftigelse. Folketællinger er optegnelser der bliver udført af et lands regering, for at holde styr på den lokale befolkning, og de kan være uvurderlige ved at give et øjebliksbillede af din familie det år, hvor folketællingen blev udført. Optegnelsen inkluderer for det meste navne, fødselsdatoer, alder ved sidste fødselsdag og nuværende opholdssted, såvel som beskæftigelse. Vores samling inkluderer folketællinger og vælgerlister fra Nord- og Sydamerika, Europa og Oceanien.

5. Datoer og sted for indvandring

Mange af os er efterkommere af indvandrere. Ved at finde ud af hvornår og hvordan dine forfædre endte med at bo i det område hvor du blev født, kan det hjælpe dig med bedre at forstå din egen kultur, og giver ledetråde om hvor du måske bør kigge for at gå endnu flere generationer tilbage i din slægtsforskning. Immigrationsoptegnelser nævner ofte hvor immigranten kom fra. MyHeritage har en sektion af immigrations- og rejseoptegnelser, herunder passager- og ankomstlister fra USA, Canada, Europa, Asien, Oceanien og Latinamerika.

Record of Albert Einstein from the Ellis Island and other New York Passenger Lists, 1820–1957
Record of Albert Einstein’s arrival from the Ellis Island and other New York Passenger Lists, 1820–1957

6. Fysiske egenskaber

Hvor har du fået dine blå øjne fra? Har der været mange med rødt hår i din familie? Når man lægger mærke til de fysiske egenskaber for dine slægtninge, får man en dybere forståelse af hvem man er, og hvorfor man ser ud som man gør! Det hjælper også med at male et mere levende billede til senere generationer, der måske ikke har haft chancen for at møde slægtningen, især hvis der ikke er nogle fotografier. Fysiske egenskaber kan nogle gange ses i militære optegnelser. MyHeritage tilbyder over 47 millioner optegnelser for militæret i vores samlinger.

Kom i gang!

At finde disse seks byggesten for hver slægtning – navne, datoer og steder for fødsel, død og ægteskab, uddannelse, beskæftigelse, informationer om immigration og fysiske egenskaber – vil forvandle dit slægtstræ til et levende familieportræt. Kom godt i gang ved at nedskrive navnene på alle slægtninge du kender til, og angiv så hver byggesten for hver slægtning og tilføj så mange detaljer som muligt.

URL is copied to your clipboard.