URL is copied to your clipboard.

Hvor er min etnicitet?! Hvorfor en etnicitet muligvis ikke dukker op i dit DNA (og hvordan man finder bevis på den alligevel)

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvor er min etnicitet?! Hvorfor en etnicitet muligvis ikke dukker op i dit DNA (og hvordan man finder bevis på den alligevel)

De fleste brugere har allerede en forestilling om hvad de kan forvente når de tager en MyHeritage DNA-test, og for mange bekræfter, i hvert fald nogle af resultaterne, hvad de allerede vidste om deres familier.

For andre kan der være store overraskelser.

I nogle tilfælde kan en person være 100% sikker på, at de har en forfader med en bestemt etnicitet, og være chokeret og forvirret over at opdage, at denne etnicitet slet ikke vises i deres gener.

Hvorfor sker dette?

Der er to hovedårsager til, at en forventet etnicitet fra dit DNA muligvis ikke kan ses i dine resultater:

Slørede grænser

MyHeritage beregner etnicitetsestimater ved at sammenligne dit DNA med DNA’et fra de 5000 deltagere i Founder Populations-projektet, hvis slægtstræer viser ekonsekvent herkomst fra samme region eller etnicitet i mange generationer bagud.

Historisk set kom etniske grupper fra en bestemt geografisk region og kom fra den lokale genpulje. Før moderne tid, bevægede folk sig ikke så meget fra sted til sted som vi gør i dag da rejser var vanskelige og farlige. De fleste mennesker blev født, voksede op, fik børn og døde på samme sted som deres egne forældre og bedsteforældre, og det samme gjaldt deres børn. Da dette fortsatte i mange generationer, udviklede der sig en korrelation mellem specifikke DNA-sekvenser og diverse geografiske lokationer.

Nogle etniciteter kan spores omkring 2000 år tilbage, afhængigt af hvor isoleret denne befolkning var. I løbet af historien ændrede landes grænser og befolkninger sig konstant, især i regioner der oplevede mange krige. Dette er grunden til at det er mere nøjagtigt at kategorisere etniske grupper efter regioner end efter lande.

På trods af, at de fleste mennesker forblev det samme sted det meste af deres liv, var der et vist niveau af mobilitet, og genetisk lighed spredte sig til de nærliggende områder. Derfor har nogle etniske regioner overlappende grænser. Nogle etniske grupper har DNA som ligner hinanden meget på grund af at de ligger tæt på hinanden geografisk, migrationsmønstre og interkulturelle forhold.

På grund af dette, kan du muligvis modtage et etnicitetsestimat fra en nærliggende region i stedet for den region du forventede.

Tilfældigheder

Alle mennesker modtager en tilfældig blanding af DNA fra sine forældre: 50% fra moderen og 50% fra faderen. På grund af tilfældighederne, vil en person ikke nødvendigvis arve en præcis 50% af hver af forældrenes etniske grupper. Hvis din far for eksempel er 50% engelsk og 50% iberisk, kan du muligvis arve 50% engelsk etnicitet, mens dine søskende arver 25% engelsk og 25% iberisk. Begge af jer har iberisk herkomst, men dine søskende kan have arvet det DNA der er forbundet med etniciteten, mens du ikke gjorde det.

Hvis den manglende etnicitet var fra en bedsteforælder, er der en endnu større chance for at den bliver ”skjult” i et barnebarns gener.

Hvor du finder din manglende etnicitet

Heldigvis giver MyHeritage en meget nem måde, at finde bevis for den manglende etnicitet.

Hold markøren hen over fanen “DNA” i navigationslinjen, og vælg “Oversigt.”


Scroll ned til afsnittet “Etniske oprindelser”, og kig på antallet af matches for den etnicitet du forventede at se i dit etnicitetsestimat.

I dette eksempel forventede brugeren at have en vis skotsk etnicitet, og var skuffet da hendes resultater ikke viste nogen. Men når vi ser på antallet af hendes DNA-matches med irsk, skotsk og walisisk etnicitet, ser vi, at hun har næsten lige så mange matches med personer fra den etnicitet, som med personer der deler hendes skandinaviske etnicitet.

Dette indikerer, at hun sandsynligvis har en forfader der har givet irsk, skotsk og walisisk etnicitet til mange af hans eller hendes efterkommere. Hun har muligvis ikke selv arvet de specifikke gener, men hun har tilsyneladende næsten 8.000 slægtninge, der har!

URL is copied to your clipboard.