URL is copied to your clipboard.

Få genealogiske oplysninger ud af din familie

Melissa Barker

Få genealogiske oplysninger ud af din familie

Mange af os rejser for at være sammen med vores familier i julesæsonen eller vi er vært for vores familiemedlemmer i vores hjem. I år bruger mange af os muligvis tid sammen med vores familiemedlemmer gennem en virtuel platform. At få vores familiemedlemmer til at tale med os om slægtsforskning og slægtshistorie kan være en skræmmende opgave for nogle af os. Lad os bare være ærlige, de gør det ikke let, gør de?!

Der er altid den ene slægtning (eller flere), der bare ikke forstår, hvorfor du laver slægtsforskning. De stiller spørgsmål som:

– “Hvorfor vil du vide alt det om vores familie?”

– “Jeg ved det ikke, det var for længe siden til at jeg kan huske det”

– “Vi talte bare ikke om det”

En af de første ting, vi skal være klar over er, at ikke alle vores slægtninge har lidenskaben og gåpåmodet til at undersøge slægtshistorie . Det er bare ikke noget, de er interesseret i, og så ved de ikke, hvorfor du er interesseret i at gøre det. De kan være direkte usamarbejdsvillige.

Du skal være snu (men sød!)

For at få nogen oplysninger ud af vores pårørende, bliver vi nødt til at være snu, men søde, omkring det, og du kan endda gøre det sjovt!

– De ved mere, end de tror, de ved

– Få dem i gang med at tale, og de vil ikke være i stand til at stoppe igen

Som familiens slægtsforsker/familiehistoriker er det dit job at lokke disse oplysninger ud af dem med de midler, du kan tænke på at bruge.

 Familiefotografier

De fleste af os har familiefotografier. Hvorfor ikke bruge disse til at kickstarte minderne hos dine familiemedlemmer?

– Tag fotografier med dig til familiebegivenheden for at starte en diskussion eller del fotos med familiemedlemmer, når I mødes via en virtuel platform

– Diskuter de fotografier, der hænger/står fremme hjemme hos familiemedlemmet, eller endda dem, der er blevet delt på deres Facebook-side

-Tal om landskabet på billedet, objekter på billedet og folkene. Saml alt den information, du kan

Hjemmevideoer

Hvis din familie har hjemmevideoer, hvorfor ikke se dem sammen som en del af en familiesammenkomst. Saml familiemedlemmerne på et sted. Se filmene og diskuter sammen, personerne, steder, og landskabet i filmene. Hvis dine hjemmevideoer er blevet digitaliseret, er det en god idé, at vise dem til familiemedlemmer som bor tæt på dig eller virtuelt til familie over hele verden.

– Arranger en særlig familiesammenkomst med formålet at se familiens hjemmevideoer. Dette kan være en begivenhed hvor folk mødes fysisk eller en virtuel familiebegivenhed

– Gør hjemmevideoerne til en del af familiebegivenheden

– Diskuter de personer, steder og genstande der kan ses i hjemmevideoerne

Familieopskrifter

Hvad er der næsten altid ved en familiesammenkomst? MAD! Hvorfor ikke bruge det til din fordel. Smag og lugt kan bringe minder frem hurtigere end noget andet. At tale med dine familiemedlemmer om de familieretter, de husker, kan endda føre til samtaler om andre familieoplysninger:

– Spørg dine familiemedlemmer om familieopskrifter

– Hvem fandt på specifikke retter, og hvem tilberedte dem

– Hvad husker dine familiemedlemmer om maden og opskrifterne

Familietraditioner

Mange af vores familier har familietraditioner, som de observerede under visse helligdage, familiesammenkomster og andre familiebegivenheder.

– Få dine familiemedlemmer til at tale om disse familietraditioner

– Spørg hvem der startede disse traditioner

– Find ud af, hvor disse traditioner stammer fra

Hvordan registrerer jeg alle oplysningerne?

Nu hvor du har fået dine familiemedlemmer til at tale, hvordan registrerer eller husker du så de oplysninger, de deler?

Skriv det ned. Når du tager til dine familiebegivenheder, så tag noget at skrive på og noget at skrive med, med for at registrere alle de små bider af oplysninger, som du kan få fra dine familiemedlemmer.

Overvej at optage jeres virtuelle sammenkomster, så du kan gå tilbage og få alle de oplysninger, du måske er gået glip af, mens du nyder at være sammen med din familie. Derefter kan du dele de optagede møder med dine familiemedlemmer.

Brug en online slægtstræsdatabase som MyHeritage til at registrere din slægtsforskning og fortsæt med at tilføje oplysninger, som dine familiemedlemmer deler dem med dig. En online slægtstræsdatabase er også et godt sted hvor hele din familie kan samarbejde om slægtstræet.

Saml i dag til i morgen

De fleste af os er altid på udkig efter de gamle optegnelser, fotografier og efemera for vores forfædre. Det er også vigtigt at indsamle optegnelser, fotografier og efemera fra I DAG! En dag vil de blive betragtet som “gamle optegnelser”.

Tag fotografier ved familiebegivenheder, download dem til din computer, identificer dem og tilføj metadata

Saml efemera, ting som dimitionsprogrammer, begravelseskort, bryllupsinvitationer, dåbsinvitationer, osv.

Med disse tips og tricks får du forhåbentlig dine familiemedlemmer til at starte med at snakke!

 

URL is copied to your clipboard.