URL is copied to your clipboard.

Etniske regioner forklaret

Etniske regioner forklaret

I dit etnicitetsestimat kan du se hvilke etniske regioner der findes i det DNA du har arvet fra dine forfædre på begge sider af din familie.

MyHeritage analyserer dine forfædres rødder i dybden for at give det mest omfattende etnicitetsestimat i procenter, som inkluderer 42 etniske grupper fra hele verden. Dette inkluderer japansk, irsk, italiensk og fem jødiske etniske grupper – ashkenaziske, mellemøstlige, mizrahiske, etiopiske og yemenitiske.

Etniske grupper kommer historisk set fra de samme geografiske regioner. Hvis vi ser på tidligere generationer, flyttede folk ikke så meget rundt som vi gør i dag. De fløj ikke til den anden side af landet, og sejlede ikke særligt ofte på tværs af verdenshavene. De fleste mennesker fik børn og døde i samme område som de blev født. På samme måde startede deres børn deres egne familier i det samme område med andre mennesker fra den samme lokalbefolkning. Dette fortsatte i mange generationer, og der opstod en korrelation mellem specifikke DNA-sekvenser og diverse specifikke geografiske områder. Dette var især tilfældet for geografisk isolerede steder som f.eks. øen Irland.

Hvorfor defineres nogle etniciteter geografisk mens andre ikke gør?

I visse tilfælde var denne endogamiske DNA-arv ikke nødvendigvis geografisk – den kunne lige så vel være kulturel. For eksempel blev de fleste jøder (Ashkenazisk, Sephardisk eller Mizrahisk) eller Mennotonitisk kristne gift og havde børn inden for deres egne grupper i generation efter generation, hvilket skabte en sammenhæng mellem visse DNA-sekvenser og bestemte kulturelle identiteter.

Modellerne kommer fra en samling af kilder, herunder MyHeritage Founder Populations-projektet. “Founder populations” er personer, hvis forfædre boede i den samme region i mange generationer, således at deres DNA er karakteristisk for regionen. Vi sendte DNA-sæt til personer på baggrund af, at de er genetisk repræsentative for deres geografiske region.

Hvorfor er etniske grupper kategoriseret efter region og ikke efter land?

Landegrænser ændrer sig over en længere periode: Etnicitetsestimater er mere ofte efter region end land, fordi landegrænser er en politisk konstruktion og ændrer sig over tid, især i regioner der har oplevet mange krige. Det er mere nøjagtigt at spore et genetisk mønster til en geografisk region, hvor folk sandsynligvis i mange generationer blev gift uden at bekymre sig over om området blev kaldt Rumænien det ene år, Ungarn det næste og Ukraine tre år efter.

Genetiske ligheder eksisterer på tværs af landegrænser: En anden grund til, at det er mere præcist at kategorisere efter regioner i stedet for lande, er at selv før folk begyndte at rejse med fly, var der en vis mobilitet, hvilket betød at genetiske ligheder spredte sig på tværs af landegrænserne. Det er også derfor, at nogle etniske regioner har overlappende grænser, for når regionerne bliver spredt ud, er grænserne ikke præcise linjer, men i stedet fortrinsvis uskarpe estimater af hvor den genetiske lighed slutter.

URL is copied to your clipboard.