URL is copied to your clipboard.

5 tips til en adoptionsrelateret søgning

Brianne Kirkpatrick

5 tips til en adoptionsrelateret søgning

Jeg har været involveret i søgninger både i min udvidede familie og som professionel i slægtsforskningsverdenen, og det har givet mig en masse erfaringer, meninger og ressourcer. Her er nogle gode råd, jeg har samlet til dem, som overvejer eller allerede har involveret DNA-tests i en adoptionsrelateret søgning.

Søg bredt

Dette er det første råd man får fra dem, som er vant til at bruge DNA til at forbinde biologisk familie. Jo flere muligheder du giver dig selv for at matche med andre, der har testet deres DNA, jo større er sandsynligheden for at du får et match, der kan hjælpe dig. MyHeritage har gjort bredere søgninger mulige ved at tilbyde DNA-tests såvel som at give dig mulighed for at uploade en computerfil med dine DNA-resultater (såkaldt rå data) fra et andet firma til MyHeritage’s platform og modtage matches fra de millioner af brugere, der findes i MyHeritage’s database. Denne artikel forklarer vigtigheden af at ”spille på alle hestene.”

Forbered dig på det uventede

Din adoptionsrelaterede søgning kan være lang eller kort. Familien, du bliver sat i kontakt med bliver måske overraskede eller måske har de ledt efter dig i årtier. Hastigheden med hvilken en ny relation opstår med et match kan være meget forskellig. Det kan være ubehageligt for dig, uanset om det går hurtigt eller langsomt. Der er ikke to oplevelser der er ens, men der er ofte ligheder mellem søgninger. Her er resultaterne fra en undersøgelse om at bruge DNA-tests til adoptionssøgninger og hvad du kan forvente. Din egen oplevelse kan naturligvis være en helt anden.

Udforsk alle dine muligheder for ”matching”

DNA er én måde at identificere og møde en biologisk slægtning på. Selvom det for mange har været løsningen, er det ikke den eneste vej til genforening. Dine muligheder for søgningen er mange, herunder: indmelding i gensidigt samtykkeregistre, kontakt til adoptionsagenturet eller de sociale myndigheder der håndterede adoptionen, undersøgelse af dine rettigheder til en kopi af den originale fødselsattest og adoptionsoptegnelser, samarbejde med en certificeret fortrolig formidler for at tage kontakt gennem en tredjepart og samtaler med ældre slægtninge og familievenner for at se, om de har oplysninger relateret til en gammel adoption.

Find personer og ressourser, der kan støtte dig undervejs

Nogle venner og familie støtter dig muligvis i søgningen efter en biologisk forælder eller et bortadopteret barn, og nogle gør ikke. Uanset hvordan dine nærmeste reagerer på din beslutning om at søge, giver internettet dig en allestedsnærværende kilde til information og en måde at finde andre, som har været igennem samme proces. Du kan formentlig finde nogen, som har været igennem det samme, som du går igennem. Støtte og mere information er tilgængeligt, hvis du leder det rigtige sted. Hjemmesider som dnaadoption.com, podcasts som Adoptees On, grupper som DNA Detectives (hjemmeside og Facebookgruppe) og bøger som Finding Family har været til stor hjælp for forskellige mennesker påvirket af adoption.

Find en adoptionskompetent rådgiver

En person, som var adopteret, fortalte mig, at det at arbejde med en rådgiver var det bedste hun kunne gøre for at forberede sig på søgningen efter biologisk familie. Starten på rejsen – eller nye tilgange, såsom DNA-tests, hvis ikke du har prøvet det før – kan udløse nogle følelser, som du ikke forventede eller var forberedt på. Du kan lede efter en adoptionskompetent rådgiver på denne liste eller ved at bruge ”Find en terapeut ”-funktionen på psychologytoday.com. At arbejde med en uddannet rådgiver kan hjælpe dig til at forstå frygt og ængstelser og udstyre dig til at håndtere bump på vejen i din søgning, uanset det endelige resultat.

De, som er adopterede, har udtrykt forskellige grunde til at søge. Kun den adopterede (eller en biologisk forælder eller søskende) ved om og hvornår det er rigtigt at begynde at søge. Vær klar over dine grunde til at søge før du går i gang, og kom så i gang med disse og andre tips. Du er måske kun én DNA-test væk fra at finde det, du leder efter.

URL is copied to your clipboard.