URL is copied to your clipboard.

En Gør det selv-vejledning til at lave din egen familiehistorievideo

Clinton Moore

En Gør det selv-vejledning til at lave din egen familiehistorievideo

Du har brugt dage, hvis ikke måneder, på at opbygge et forståeligt slægtstræ via MyHeritage-slægtsforskning. Du har skrevet hele familien op til en DNA-test for at få et billede af, hvor du kommer fra. Hvad så nu? Hvordan bevarer du denne værdifulde familiehistorie?

Mange stopper her med et hav af navne og datoer smidt på bordet eller hurtigt smidt i en scrapbog. Men som en af mine venner engang sagde, ”Forskning er ikke gjort færdigt før det er udgivet.” Der er altid det klassiske familiehistorie-Word-dokument, som bliver sendt rundt, men er der faktisk nogensinde nogen der læser det?

Hvad er en familiehistorievideo?

En familiehistorievideo er et optaget interview, hvor du deler historien og livshistorier, som du har opdaget og fundet gennem slægtsforskning. Ved at se og høre om disse historier fra dig, kan publikummet mærke din passion. Det er på mange måder ligesom at høre historier ved et bål.

Hvordan indarbejder jeg min forskning?

Den første opgave er at sortere al din vidunderlige slægtsforskning og kategorisere det så det fungerer godt i videoen. Lad mig gøre det helt klart: det betyder ikke at læse navne og datoer op i 20 minutter! Husk at din familiehistorie video skal gerne være engagerende, og det betyder at du skal fortælle en historie. Historier er vejen til at kommunikere med vores verden. De giver os mulighed for at forvandle kedelige fakta til spændende fortællinger. Det er den sjove anekdote, du deler med naboen over hækken. For at begynde at skabe dine familiehistoriefortællinger skal du lægge din familietidslinje eller slægtstræ ud. Det giver dig et godt overblik. Derefter skal du vælge de mest interessante personer eller øjeblikke. Til sidst skal du nedbryde hver af disse interessante dele til den gode histories DNA.

Som du kan se, er der fem trin til at fortælle en historie, som holder tilhørernes opmærksomhed fanget. Den bedste historie:

  1. Har en hovedperson, der…
  2. Møder et problem, som…
  3. Han skal prøve at løse inden…
  4. Han handler og endelig…
  5. Oplever et resultat

Selvfølgelig kommer alle dine historier ikke til at følge præcis denne opsætning. Nogle gange får du brug for at give nogle oplysninger undervejs. Men sigt efter at få dine anekdoter til at følge historie-DNA-teknikken så ofte som muligt for at fange dit publikum.

Forberedelse til at filme

Forberedelsen inden du filmer er nok vigtigere end selve optagelsen. Jeg kan godt lide at bruge CLIPS-tilgangen med kunder, så ikke man glemmer noget:

Lad os kigge på, hvad det indebærer.

Clothing (påklædning) – Hvad skal du have på? Det lyder som et simpelt spørgsmål, men det kan give problemer, hvis først man tager stilling til det i sidste øjeblik. Husk at du er ved at skabe et arkivdokument til fremtidige generationer, så tag noget tøj på, som repræsenterer dig godt.

Location (Placering) – Hvor skal du filme henne? Det her handler om at finde en balance mellem praktik og følelse. Det kan være, at du er fristet til at filme udenfor, men det kan give mange distraktioner omkring dig. Find i stedet et stille sted indenfor, hvor du føler dig godt tilpas.

Interviewer — Hvem skal interviewe dig? Du kan prøve at gøre det selv, men de fleste vil finde det nemmere at snakke med et anden person. Vælg en, som du har nemt ved at tale med. Overraskende nok er det ikke altid et tæt familiemedlem.

Participants (deltagere) — Hvem skal interviewes? Du kan gå efter at lave et solointerview, som er den nemmeste mulighed. Men du kan også overveje at bede andre familiemedlemmer om at dele deres historier, interviewe par sammen, eller hvis du er rigtig modig, få børnebørnene til at medvirke.

Stories (historier) — Hvilke historier vil du gerne fortælle? Ved hjælp af historie-DNA-teknikken ovenfor skal du nedskrive alle de historier, du gerne vil fortælle inden du starter kameraet.

Opstilling af interviewspørgsmål

Det første trin er at bestemme din videos fokus. Din familiehistorievideo kan fokusere på din familiearv, din egen livshistorie eller lidt af begge dele. Når du har besluttet dig for et fokus, skal du snuppe et stykke papir og begynde at brainstorme lignende emner såsom herkomst, skole, opdragelse, de tidlige år, karriere osv. Nu da du har en liste med mulige emner, skal du vende tilbage til dine bedste historiepersoner/øjeblikke og begynde at skabe spørgsmål til disse, som din interviewer skal stille.

Nøglen er at lave åbne spørgsmål. Det er spørgsmål, der er formuleret således at du er nødt til at svare med mere end bare ”ja” eller ”nej”. Denne type spørgsmål begynder ofte med ”Hvad”, ”Hvordan” eller ”Hvorfor”. Hvis du sidder fast, er der her en liste med spørgsmål, du kan stille når du interviewer familiemedlemmer , som du kan downloade. Husk at skræddersy dine valg til det, du gerne vil fortælle.

Optagelse af din familiehistorievideo

Da dette er en gør-det-selv-guide, går vi ud fra, at du højest sandsynligt bruger enten en mobiltelefon eller et digitalkamera til at filme din familiehistorievideo. Det er gode værktøjer til enhver med begrænsede midler, men de kræver lidt ekstra arbejde for at få den bedste kvalitet.

Mærkeligt nok, er det lyden der gør forskellen for din video. Når alt kommer til alt, hvis man ikke kan høre, hvad du fortæller om din familiehistorie, så kan selv de smukkeste billeder i verden være ligegyldige. Af denne grund bør lydkvaliteten være din førsteprioritet.

De to muligheder, der er, er enten at sidde så tæt på kameraet som muligt, eller at bruge en lille sum penge på en mikrofon. Selv en billig mikrofon til 150 kr. producerer bedre lydkvalitet end mikrofonen på kameraet.

Det næstvigtigste er lyset. Dine oldebørn skulle gerne kunne se dine ansigtsudtryk. Da et professionelt lys-setup både er dyrt og svært at mestre, benytter vi naturligt lys med en teknik der hedder ”feathering”. Den nemmeste måde at bruge det på er at finde et dejlig stort vindue i dit hjem. Sid på kanten af dit vindue og hav din stol cirka en meter fra væggen, som du kan se på billedet herunder:

Nu når du sætter kameraet modsat dig, vil du få et smukt, blødt lys i dit ansigt.

Til sidst skal du sikre dig, at dit kamera står stabilt. Hvis du bruger en mobiltelefon, har du brug for en billig mini-tripod. Til et større kamera kan du enten investere i en let tripod eller i det mindste prøve at balancere det på en flad overflade i cirka samme højde som dit ansigt.

Gør din familiehistorievideo mere personlig

Overvej at vise vigtige genstande fra din historie, for at give din film noget specielt, Det kan være et arvestykke eller måske endda et kæledyr. Det er en fantastisk tilføjelse at du præsentere genstanden og deler din passion. En anden god bonus er at vise nogle billeder. Det kan nemt gøres bare ved at holde dem op mod kameraet mens du snakker. Hvis du har lidt mere teknisk snilde, kan du også scanne dine billeder og indsætte dem i den færdige video ved hjælp af redigeringssoftware.

Færdiggør din video

Hvis du gerne vil undgå at skulle redigere din familiehistorievideo, så skal du filme dit interview i én lang video og acceptere, at der måske vil opstå nogle pauser og nogle øh’er undervejs. Du skal dog ikke lade dig skræmme ved tanken om at skulle redigere videoen. De fleste computere har redigeringssoftware, som giver dig mulighed for at lave simple sammenklipninger og indsætte titler. Der er også masser af mobilapps, som giver dig mulighed for at redigere direkte på telefonen. Selvom redigering kræver mere af dig, bliver det færdige produkt meget bedre og det er garanteret, at det skaber en bedre forbindelse til dit publikum.

Opsummering

At lave din egen familiehistorievideo er relativt simpelt, og det er en god mulighed for enhver, som er klar på at lave en smule forberedelse. Det er en fantastisk måde at samle al din MyHeritage-forskning til en pakke, der kan deles med familiemedlemmer i hele verden.

Husk:

  • Forbered de praktiske aspekter ved hjælp af CLIPS
  • Nedbryd din historie-DNA
  • Lav åbne interviewspørgsmål.
  • Brug tid på at lave perfekt lyd og lys. Det skader aldrig at lave et hurtigt prøve-interview.

Og vigtigst af alt, hav det sjovt med det og nyd at lave dette tidsløse minde. Det er virkelig noget som dine familiemedlemmer vil holde af i mange generationer.

URL is copied to your clipboard.