URL is copied to your clipboard.

Sammenfør familiehistorien ved familiesammenkomster

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Sammenfør familiehistorien ved familiesammenkomster

Familiesammenkomster – såsom helligdage, livsbegivenheder og genforeninger – er perfekte muligheder for at indsamle information til din egen forskning af familiehistorien. Du kan interviewe slægtninge du ikke ser så ofte og stille spørgsmål for at udfylde huller i dit slægtstræ, samt opdatere dit slægtstræ med nye hændelser, såsom fødsler og ægteskab. Bare det at tale med dine slægtninge kan give interessante detaljer og anekdoter, som du ikke ville have tænkt over at spørge om.

I denne artikel vil vi udforske hvordan du forbereder indsamlingen af slægtsinformation ved familiesammenkomster samt give tips og tricks til at få mest muligt ud af begivenheden for at forbedre forskningen af din familiehistorie.

Forberedelse

Det er en god idé at forberede dig før tid, så du kan være fokuseret, opnå dine mål med slægtsforskningen effektivt, og bruge resten af tiden på at nyde din tid sammen med dine slægtninge.

Her er nogle måder du kan forberede dig på:

 

  • Tag et kig på dit slægtstræ og identificer hullerne i information, som en af de slægtninge du vil se til sammenkomsten måske kan udfylde. Du kan lave en liste med spørgsmål du kan stille til forskellige familiemedlemmer som muligvis vil deltage.
  • Hvis muligt og relevant, så spørg familiemedlemmer om de kan medbringe fotoalbums eller andre samleobjekter du ikke har set eller dokumenteret til sammenkomsten.
  • Pak noget udstyr til at optage slægtsinformation, uanset om det er en notesbog, en lydoptager, en laptop eller din telefon. MyHeritage mobilappen er perfekt til at skrive hurtige noter, scanne billeder og dokumenter, samt optage lyd.
  • Medbring noget af dit arbejde, uanset om det er en udskrift af dit familiediagram, et album med farvelagte og forbedrede familiefotos eller en samling af Deep Nostalgia™-animationer af dine forfædre. Disse kan være fantastiske samtalestartere og hjælpe dine familiemedlemmer med at forstå, hvad du har været i gang med. Forbedrede og animerede familiefotos kan især være nyttigt for at inkludere yngre familiemedlemmer og gøre dem interesserede i dit arbejde.
Photo of an older woman and two young girls looking at the screen of a tablet together
 Fremvisning af forbedrede og animerede familiefotos kan være en god måde at engagere yngre familiemedlemmer

Få mest muligt ud af sammenkomsten

Din tilgang til emnet

Som familiens slægtsforsker, kan du være meget ivrig efter at gå direkte i gang og få dine spørgsmål besvaret med det samme. Lad ikke din begejstring stå i vejen for almindelig høflighed! Lav lidt smalltalk og få slappet af, før du starter med at tale om slægtsforskning. Du vil helst ikke give dine slægtninge indtrykket af, at du går mere op i din forskning end i at se dem!

Interview af slægtninge

Når først du har introduceret emnet om slægtsforskning og fået dine familiemedlemmer i tale, så kan du stille dem de spørgsmål du har forberedt på forhånd, eller bare opfordre dem til at fortælle dig hvad de ved eller kan huske om det emne du er interesseret i. At se på gamle familiefotos sammen kan hjælpe med opfriske hukommelsen og få fat i historier, du ikke har hørt om før. Du kan læse mere om at interviewe dine slægtninge til slægtsforskning her: Sådan interviewer du slægtninge til forskning i familiehistorie

Photo of grandmother looking at photo and telling a story while granddaughter listens
At se på familiefotos sammen kan hjælpe med at opfriske minder og få nye historier frem

Dokumentation af informationerne

Stol ikke på din hukommelse til at fastholde information og detaljer. Sørg for at få gemt alt, på en hvilken som helst måde der er muligt. Nogle foretrækker at arbejde på den gammeldags facon og tage håndskrevne noter, men du kan finde det nemmere at indtaste informationen direkte ind på dit MyHeritage-slægtstræ. Du kan nemt gøre dette ved at bruge MyHeritages mobilapp. Hvis sammenkomsten finder sted i et område uden mobildækning, eller hvis du foretrækker at bruge din bærbare computer og ikke er sikker på, at du har internet, så kan du altid bruge Family Tree Builder og synkronisere den med dit online slægtstræ senere.

Lydoptagelser

Der er mange fordele ved at optage informationer på lyd: Det er håndfrit og forstyrrer ikke samtalens naturlige flow, som man risikerer hvis man skriver noter. Derudover kan det være værdifuldt at have optagelsen senere når familiemedlemmet ikke længere lever. At kunne høre en slægtning fortælle familiehistorier med egen stemme er uvurderligt.

På den anden side vil det nok ikke spare dig for arbejde. Du skal måske transskribere det og indtaste informationener fra optagelsen manuelt senere hen. Endnu vigtigere, så er familiesammenkomster ikke den ideelle lejlighed til at optage en person, der taler! Du kan måske løse det sidste problem ved at tage dit familiemedlem ind i et stille værelse, men så skal man antage, at sådan et værelse er tilgængeligt.

Hvis du beslutter dig for at bruge lydoptagelser, så kan MyHeritages mobilapp endnu engang hjælpe med dette, da du optager lyd direkte ind i en persons profil i slægtstræet. Du kan også bruge Photo Storyteller™-funktionen til at optage en slægtning, der fortæller historien bag familiefotos i dit MyHeritage album. Det bringer os videre til det næste punkt:

Scanning af fotos og dokumenter

Hvis sammenkomsten giver mulighed for at kigge på fotos eller dokumenter du ikke har set før, så skal du ikke misse chancen for at scanne dem. Dette er nemt at gøre hvis du scanner dem med din mobil – og du kan også gøre dette direkte i MyHeritage-appen. Se den følgende artikel for tips til at scanne fotos til slægtsforskning: Sådan scanner du gamle billeder digitalt med MyHeritage.

Tag nye familiebilleder

Gå ikke glip af chancen for at tage nogle gode billeder af dine slægtninge, der kan uploades på MyHeritage! Du kan tage individuelle billeder for at udfylde manglende profilbilleder i dit slægtstræ, samt gruppebilleder.

Family taking a selfie
Gå ikke glip af chancen for at tage nye familiebilleder

Bearbejdning og organisering efter sammenkomsten

Det er en god idé at afsætte noget tid kort efter du er vendt tilbage fra sammenkomsten for at behandle dine noter, optagelser og scanninger, og sætte dem ind på dit træ, mens din hukommelse stadig er frisk med samtalerne. Indtast alle detaljer du har afdækket i dit slægtstræ, transskriber de dele af optagelserne du synes er vigtige, og upload og få tagget dine billeder og dokumenter.

Herefter kan du bruge hvad du har indsamlet til at gå videre med din forskning. Måske vil et nyt Record Match dukke op, på grund af en ny dato eller sted, som du har tilføjet til en profil? Måske vil et nyt ansigt i et foto du har scannet give din forskning en ny retning? Udforsk mulighederne og nyd rejsen!

URL is copied to your clipboard.