URL is copied to your clipboard.

Kilder til slægtsforskning, du muligvis aldrig har tænkt på

Kilder til slægtsforskning, du muligvis aldrig har tænkt på

Enhver slægtsforsker med en smule erfaring ved, at man skal kigge efter dokumenter såsom fødsels- og dødsattester, folketællingsoptegnelser, indvandringsoptegnelser, og gravsten på kirkegårde. Men disse er ikke de eneste kilder, der kan give nyttige oplysninger om din familiehistorie.

Nedenfor har vi samlet nogle ideer til mindre konventionelle kilder, du måske ikke har tænkt på at lede efter.

Korrespondancer og dagbøger

Gamle breve, postkort og dagbøger er guldminer for historikere, da de kan hjælpe os med at forstå en masse om, hvordan forfatterens liv var, og hvad der var vigtigt for dem. Dette gælder også for familiehistorikere! Breve blev normalt sendt til familie og venner, der boede langt væk, og du kan måske indsamle masser af oplysninger om din familie ved at læse dem omhyggeligt. Dagbøger kan også indeholde oplysninger om familiemedlemmer, som du måske ikke finder andre steder.

Bagsiden af fotos og billedrammer

Billeder i sig selv kan give os en masse information om de personer, der er på dem. Men hvis der er inskriptioner på bagsiden, kan vi lære meget mere om den situation, hvori billedet blev taget. Tjek altid bagsiden af fotografier og billedrammer.

Smykker

Sommetider er der personlige inskriptioner på ringe, armbånd, eller halskædevedhæng. Medaljoner kan indeholde fotografier af familiemedlemmer, og hvis du kan fjerne dem forsigtigt fra medaljonen, kan der også være noget skrevet på bagsiden af fotografiet. Armbånd med vedhæng var populære i 1950’erne og 1960’erne, og de vedhæng din forfader samlede på, kan lære dig noget om deres interesser – eller endda indeholde oplysninger om deres personlige historie.

Babybøger

Babybøger blev populære ved årsskiftet. De kan vise sig at være en værdifuld kilde for slægtsforskere, ikke kun på grund af de detaljer og anekdoter, der blev registreret om emnet for bogen, men fordi flere informationer om familien kan være noteret i dem. Måske er der en liste over gæster til dåben. Måske blev barnets første klipning lavet af en tante, du ikke havde hørt om.

Memorabilia fra særlige lejligheder

Invitationer til bryllupper, fester eller andre særlige lejligheder, lykønskningskort, takkebreve, velønsknigstelegrammer… disse er genstande, som mange har en tendens til at gemme og passe på, og de kan lære os en masse om både afsenderen og modtageren – såsom hvor de boede, deres relationer med hinanden, og måske deres livsstil og økonomiske situation.

Rejse- og fritidsdokumenter

Gamle pas og fly- og togbilletter kan vise dig, hvor dine forfædre rejste. Du kan også finde billetter til koncerter, film eller programmer fra teaterstykker, som kan fortælle dig, hvilken slags underholdning dine forfædre kunne lide, og hvor de gik hen for underholdningens skyld.

Årbøger og skolelister

Mange lande havde en eller anden form for offentligt skolesystem i begyndelsen af det 20. århundrede. Du kan måske finde noget om dine forfædre i gamle skolelister og gymnaiseårbøger.

MyHeritage har en unik, let søgbar samling af årbøger fra USA.

Skoleprojekter, opgaver og certifikater

Nogle gange kan forældre godt lide at gemme deres børns skoleprojekter, opgaver og karakterbeviser. Eksamensbeviser fra gymnasier og universiteter kan fortælle dig, hvor og hvad dine forfædre studerede. En slægtning kan endda have skrevet en opgave om sig selv eller deres familier, som giver vigtige oplysninger.

Gamle bøger

It is a well-known custom in some families to write down a family history on the inside cover of a Bible. Family members may also have scribbled down notes and details in the margins of other books they owned.

Kirkeoptegnelser

Religiøse samfund har ofte private registre over deres medlemmer. Disse lister kan indeholde værdifulde informationer om dine slægtninge, såsom deres bopæl, donationer de har foretaget, fejringer, og så videre.

Hvilke usædvanlige kilder har du benytter dig af i din slægtsforskning?

URL is copied to your clipboard.