URL is copied to your clipboard.

Gennemgå dine DNA-matches på MyHeritage

Ziv Sorrek

Gennemgå dine DNA-matches på MyHeritage

Når du tager en MyHeritage DNA-test, varierer antallet af DNA-matches du kan forvente fra område til område. I nogle genetiske grupper, kan en bruger forvente titusinder af matches, mens andre måske skal tage sig til takke med 100. Dog vokser antallet af matches på MyHeritage hver dag, og fremtidige matches er kun et spørgsmål om tid.

Uanset hvor mange matches du får, foreslår vi at have en systematisk tilgang til at undersøge dem nærmere. Du vil blive overrasket over, hvor meget du kan opdage ved at gennemgå dine matches systematisk.

Eftersom at DNA nedarves tilfældigt, handler det om at grave det rigtige sted for at finde guld. Det betyder, at vi først skal beslutte, hvordan de forskellige matches skal prioriteres, og hvor vores tid skal investeres.

Metoden vi anbefaler, involverer at dele din liste over matches i 4 grupper sådan som det beskrives herunder, mens du drager fordel af MyHeritages værktøjer for at sammenligne og undersøge dem.

Gruppe 1: “Ledestjerner”

Hos MyHeritage anbefaler vi, at teste dine ældste direkte forfædre og andengradsslægtninge først. At teste kusiner, fætre og grankusiner og -fætre bidrager næsten ligeså meget, og derfor er det også meget vigtigt.

Når du har givet adskillige DNA-sæt som julegaver og fødselsdagsgaver og dine slægtninge har taget dem, har du flere ledestjerner: mennesker, som du kender personligt, og som du ved præcis, hvordan du er relateret til.

Ledestjernerne er nøglen til din forskning. Det faktum, at deres forhold til dig allerede er kendt, kommer til at spille en vigtig rolle. Det betyder også, at vi ikke behøver at investere tid i at undersøge denne gruppe. I stedet kan vi bruge dem til at hjælpe os med at lære mere om de andre grupper.

Vores mål er ultimativt at ”opgradere” individerne fra de grupper, der beskrives herunder, til denne gruppe. Jo større gruppen af ledestjerner er, jo stærkere er din egen private DNA-database. Til sidst vil du kunne bruge denne database til at løse gåder i din slægtsforskning.

Gruppe 2: “Ankre”

Den anden gruppe er dine ankre. Disse er de matches, som du ikke kender endnu. Denne gruppe består typisk af personer, som du deler mere end 2% af dit DNA med.

Hvis både du og dit match kan spore jeres herkomst 4-5 generationer tilbage, finder i sandsynligvis et fælles par forfædre. Dette er dog ikke altid tilfældet. Vi anbefaler at du overvejer alle matches, som du deler mere end 1,8% af dit DNA med.

Først skal du finde ud af, hvilke ”anker”-matches, der har slægtstræer. Sæt dig ind i deres slægtstræer:

  • Anmod om medlemskab til deres familieside. I deres træ leder du efter matchets forfædres (a) fødesteder og (b) efternavne. Hvis du ikke vil anmode om medlemskab, kan du udnytte de oplysninger, vores system stiller til rådighed: Anetavler, fælles slægtssteder og fælles slægtsnavne, såvel som Smart Matches™ du har til fælles med denne person.
  • Tjek hvem jeres fælles DNA-matches er. Finder du nogle af dine ledestjerner der? I så fald kan det hjælpe dig med at finde ud af, hvem dig og ankrets fælles forfader er.
  • Dokumenter alle ledetråde eller konklusioner i matchets noter. Du kan tilføje en note til et DNA-match fra listen over DNA-matches ved at klikke på taleboble-ikonet øverst i højre hjørne af match-kortet:

 

Det er vigtigt, at du husker at tjekke hvert et aspekt og hver en detalje, som matchet tilbyder. Lad ikke nogen detaljer blive forbigået.

  • Vær bekendt med dine DNA-matches så du kan genkende deres familiemedlemmer i andre opdagelser eller gennem andre DNA-matches. Dette er også grunden til, at det er vigtigt at dokumentere alle detaljer i noterne.

Gruppe 3: “Potentielle ankre”

Den ægte guldmine er gruppen af slægtninge, med hvem du deler mere end 1% DNA.

I denne gruppe, kan en bruger forvente hundredevis af matches. Husk: dette antal vil blive ved med at vokse hver dag, efterhånden som flere mennesker over hele verden tester deres DNA.

Husk at i nogle samfund og etnicitetsgrupper, kan det ske, at man har et tæt match med en anden bruger på grund af endogami (en skik, hvor man gifter sig indenfor et lille samfund). I populationer med endogami, kan nogle af dine stærke matches skyldes en aggregeret lighed – det vil sige, at du har arvet mange små segmenter af fælles DNA fra nogle meget fjerne slægtninge snarere end få større segmenter af fælles DNA fra en tættere slægtning. I disse tilfælde vil den estimerede relation være tættere end den egentlige relation.

I gruppen af potentielle ankre, er vi nødt til at prioritere, da vi gerne vil have en mere koncentreret liste over de matches med større sandsynlighed for identifikation og ”opgradering” til ledestjerner.

Det er vigtigt at forstå, at slægtninge med samme relation til dig, kan have helt forskellige procenter og mængde af fælles DNA. Helsøskende kan endda have forskellige procentværdier – for ikke at tale om kusiner og fætre, hvor mulighederne for forskellige matches er ekstremt fleksible.

MyHeritage giver dig mulighed for at filtrere dine matches ud fra følgende kriterier:

  1. Dem, du deler Smart Matches™ med
  2. Dem, du deler sted i slægtstræet med
  3. Dem, der har et udvidet slægtstræ
  4. Dem som bor i et land af interesse

Denne gruppe kan hjælp dig med at finde yderligere hints, men nogle gange kræver det at man prøver sig lidt frem for at finde den rigtige balance af de bedste metoder til at hjælpe dig med din forskning.

For at vise alle vigtige personer blandt de potentielle ankre, bør du bruge filteret:

Relation-> ”Udvidet familie” og så Sortér efter-> ”Største segmenter”

Denne liste inkluderer også nogle af de personer, vi identificerede som ankre.

Gruppe 4: “Fremtidsudsigter”

Alle matches med under 1% fælles DNA kaldes fremtidsudsigter. Denne gruppe indeholder formentlig tusindevis af matches.

Her er prioritering ikke et valg, men et must. Hvis ikke du prioriterer dine matches her, kommer du til at investere for meget tid i de sværeste matches og går derfor måske glip af dem, der kan være vigtige for dig.

For at undersøge denne gruppe, skal du starte med at generere AutoGrupperinger.

De genererede grupperinger består af maksimalt 500 navne – ofte betydeligt færre, afhængigt af ens familie og matches.

Dit mål for denne gruppe er, at forsøge at udvide de grupperinger systemet har genereret, ved at gruppere svagere matches baseret på fælles matches, kendte steder og kendte efternavne.

For at drage fordel af denne gruppe, forsøger vi at ”høste” oplysninger fra hvert match. Det er vigtigt at arbejde grundigt og systematisk så vi undgår at undersøge de samme matches mere end én gang.

Ét system er at lokalisere en ledestjerne eller et anker og notere de fælles matches mellem dig og det match. Fokusér på dem, hvis største fælles segment er længst.

At gruppere dine matches kan gøre det meget mere gavnligt, når den næste væsentlige ledetråd dukker op.

Konklusion

Antallet af DNA-matches du får er altid både for lille og for stort. Udnyt de få stærke matches, og gennemgå massen af svagere matches effektivt. Ved at dele dine matches ind i de 4 grupper som beskrevet ovenfor og bruge MyHeritages værktøjer, får du så meget som muligt ud af dine matches så effektivt som muligt.

URL is copied to your clipboard.