URL is copied to your clipboard.

Google for slægtsforskning: Søgetricks for at få de bedst mulige resultater

Jessica Taylor

Google for slægtsforskning: Søgetricks for at få de bedst mulige resultater

Når du undersøger din familiehistorie, bør du lægge ud med at spørge dine familiemedlemmer, hvad de ved, og så bruge databaser til slægtsforskning og andre kilder til at finde ud af mere. En af de ”andre kilder” som du bør være opmærksom på, som måske er mindre indlysende, er søgemaskiner.

Hvorfor bruge en søgemaskine til slægtsforskning?

Der er flere forskellige gode grunde til at bruge søgemaskiner som en del af slægtsforskning. Først of fremmest, selvom MyHeritage og andre udbydere af optegnelser dækker et enormt behov, indeholder ingen database alle de oplysninger, der er tilgængelige derude. For at være sikker på, at du har gjort det grundigt, bør søgemaskiner være en del af din forskning.

Derudover er søgemaskiner generelt ret hurtige og nemme at bruge, og du kan finde masser af baggrundsoplysninger til at udfylde hullerne og gøre dine forfædres liv mere ægte og interessante.

Ud af de mange søgemaskiner, man an vælge imellem, er Google formentlig den bedste. Den er allerede integreret I vores internetliv – alle sidste års mest populære mobilapps var ejet af enten Google eller Facebook – og ordet ”google” i sig selv er blevet et verbum på grund af deres store succes. Google har også tilføjet funktioner som kort, street view og nem sideoversættelse, som er virkelig hjælpsomt til slægtsforskning.

Andre søgemaskiner, som du kan overveje er Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Dogpile, or Creative Commons, og der kan også være nogle specifikke i dit land, som du kan bruge.

Ting du bør overveje

Der er nogle ting, som du skal huske, når du bruger en søgemaskine. Google (og de fleste andre store søgemaskiner) giver personligt tilpassede resultater, og det kan forstyrre dine resultater. Google-resultater baseres på:

Enhedstypen: Sider som ikke fungerer godt på mindre mobile enheder ligger lavere i mobilsøgeresultaterne, og eftersom du leder efter skjulte slægtsforskningsdata kan det sagtens findes på en side, som ikke er mobilvenlig. Derfor er det bedre at du foretager din søgning på en computer.

Placering: Din nuværende placering kan påvirke de resultater du får, fordi Google gerne vil give dig resultater, der er relevante i dit område.

Historik, demografi og interesser: Din tidligere søgehistorik og de informationer der ligger på din Google+ konto vil påvirke typen af resultater, du ser.

For at undgå påvirkede søgeresultater er der et par ting, du kan gøre. Prøv at være så specifik som muligt, omkring hvad du leder efter; log ud af Google, så de ikke kan bruge din demografi til at påvirke dine resultater (selvom det stadigvæk bruger din placering); brug inkognito så dine nuværende søgninger ikke påvirker fremtidige søgninger (selvom tidligere søgninger stadigvæk vil påvirke resultaterne); eller brug et VPN (Virtuelt privat netværk), hvilket er den bedste måde at undgå at din placering kommer til at påvirke de viste resultater. Et andet værktøj du kan prøve er isearchfrom.com til at lave dine søgninger som om du er et andet sted.

Fem grundlæggende tricks

Der er fem grundlæggende tricks, som kan hjælpe til at få de bedste resultater, når du bruger en søgemaskine:

1. Brug citationstegn

Dette holder ord (såsom forfædres navne) sammen i én sætning og giver kun resultater, hvor de står samlet i stedet for spredt ud over siden.

2. Udeluk ord

Hvis du har en slægtning, som boede et bestemt sted, og din forskning har vist, at en anden med samme navn boede et andet sted, kan du bruge ”-”-tegnet til at udelukke ting som placering, mellemnavne eller slægtninge fra dine søgeresultater.

3. Brug ~ til synonymer

Ved for eksempelvis at søge på ~begravelse, får du resultater for død, begravelse, kirkegård og andre begravelsesrelaterede ord.

4. Lav side-specifikke søgninger

Hvis du kun ønsker at søge på én specifik hjemmeside, så lav en side-specifik søgning. For eksempel: Skriv ”side:legacytree.com forfædre” (uden citationstegn) og så vil du få resultater om forfædre udelukkende fra Legacy trees hjemmeside. Det virker ikke for søgedatabaser – det er bedst til blogs, artikler osv.

5. Søg ved hjælp af datobegrænsninger

Du kan tilføje datobegrænsninger såsom 1830..1840 for at bede Google om kun at finde resultater, der er relevante for den tidsperiode.

Ved at bruge disse grundlæggende tricks vil du kunne opdage flere oplysninger og detaljer som dine forfædre, som du måske ellers ikke havde fundet.

URL is copied to your clipboard.