URL is copied to your clipboard.

Sådan finder man biologiske forældre der ikke har fået testet DNA

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Sådan finder man biologiske forældre der ikke har fået testet DNA

En af årsagerne til, at nogen vil tage en DNA-test kan være fordi at man ønsker at finde sine biologiske forældre, især hvis personen ikke har været i stand til at gøre dette gennem adoptionsbureauet eller andre optegnelser. Testresultaterne for DNA’et inkluderer en liste over DNA-matches fra testservicens database, og en af disse matches kan være en biologisk forælder.

Der er dog mange mennesker rundt omkring i verden der ikke har taget en DNA test. Disse mennesker vil ikke dukke op i nogen database. Er det stadig muligt at finde dine biologiske forældre hvis de ikke har taget en DNA-test?

Svaret er ja. I denne artikel vil vi vise dig, hvordan du kan finde dine biologiske forældre ved brug af en kombination af DNA-resultater, slægtstræer og en smule detektivarbejde – med rigtige eksempler fra MyHeritage-brugere, som har fundet deres biologiske forældre ved at bruge disse teknikker.

Kontakt dit nærmeste DNA-match

Når du tester dit DNA med målet om at finde dine biologiske forældre, så kan du måske ramme jackpotten og finde dem med det samme. Det er hvad der skete for MyHeritage-brugerne Faith Loftnesness og Becky Skousen, for eksempel.

Woman Reunited with Mother After 50-Year Search

Det er dog mere sandsynligt at du vil få matches med fjernere slægtninge. Men du skal ikke tabe modet: Selv hvis dit tætteste match er en kusine eller fætter der kun deler 3% af dit DNA, så kan du måske stadig finde dine biologiske forældre gennem dem. Susana Boggs fra Texas og Anne Angot fra Frankrig, som begge fandt deres biologiske fædre ved at kontakte et match på 3%.

Kontakt med et DNA-match er den bedste måde at lære mere om dem og finde ud af, hvordan de kan være beslægtet med dig.

Tips til at kontakte DNA-matches når du leder efter dine biologiske forældre

1. Send en besked til dit match gennem MyHeritages beskedsystem

Kontakt til dine DNA-matches gennem MyHeritage-systemet er helt gratis, uanset om du har taget en MyHeritage DNA-test eller uploadet din data til MyHeritage fra en anden tjeneste. Klik her for at lære mere om at bruge MyHeritage-systemet til at kontakte andre MyHeritage-brugere.

Dit DNA-match bør modtage en e-mail der fortæller dem, at de har en besked og herefter kan de læse den i deres MyHeritage indbakke.

Men nogle gange når din besked måske ikke frem. De kan have slået e-mail notifikationer fra, ignoreret e-mailen, eller ikke have haft tid til at klikke på linket for at læse beskeden. Hvad gør du så?

2. Intet svar? Prøv at google

Hvis du sender en besked gennem MyHeritage og det ikke virker, så kan du prøve at slå personen op. De fleste brugere registrerer deres DNA-sæt ved at bruge et for- og efternavn, og du kan se det land de befinder sig i – og måske kan du kontakte dem ret nemt ved at bruge disse informationer. Mange af vores brugere, der ikke modtog et svar gennem beskedsystemet, fandt en Facebook-profil eller en hjemmeside med kontaktinformationer. Se f.eks. Erna Rusis historie: Hun så, at hendes kusine stod som et bestyrelsesmedlem i et firma, så hun kontaktede firmaet og kom igennem til sin kusine.

Hvis du finder dit match på sociale medier, så vær klar over, at din besked måske ikke lander direkte i dit matchs indbakke på grund af filtreringssystemer der forhindrer spam. Hvis du ikke får noget svar, så kan du prøve at tilføje matchet som ven, kommentere på et af deres offentlige posts og forklare at du prøver at kontakte dem angående et DNA-match på MyHeritage, og spørge hvordan du bedst kontakter dem – eller prøve at skrive til en anden person der kender dem.

Hvis intet virker, så er du velkommen til at kontakte MyHeritage på stories@myheritage.com. Hele vores formål er at bringe familier sammen. Vores forskningsteam kan måske hjælpe dig.

3. Træd varsomt

Du skal være klar over, at emnet omkring din fødsel kan være et følsomt emne i familien. Dine biologiske forældre kan have holdt din adoption hemmelig for andre familiemedlemmer, eller din genopståen i deres liv kan genåbne gamle sår. De er måske også bekymrede for, at du har skjulte motiver for at kontakte dem, eller at det er en scam.

Husk på dette når du formulerer din besked eller telefonopkald. Gør det klart, at du ikke vil tvinge dem til at kontakte dig, hvis de ikke har det godt med det. Og vær tålmodig; din besked kan være et chok og dine familiemedlemmer har måske brug for tid til at forstå hvad du har fortalt dem før de svarer.

4. Giv så mange informationer som muligt

Når du kontakter dem, så giv alle de informationer du har om forholdene ved din fødsel og/eller adoption: Dato og sted, og alle andre detaljer du måske har. Enhver lille detalje du har, kan hjælpe dit match med at bekræfte informationen, se det overordnede billede, og føre dig til dine biologiske forældre.

5. Pas godt på dig selv

Det kan være nervepirrende at kontakte din biologiske familie når du ikke har nogen idé om, hvordan de vil reagere. Hvis de reagerer negativt, så får du måske stærke følelser af afvisning, bitterhed eller sorg. Husk på, at deres reaktioner ikke handler om dig, men om deres egne familiedynamikker og -problemer.

Faktisk kan selv en helt positiv reaktion fra dem give en masse stærke følelser – både positive og negative – som du skal behandle. Sørg for at have ekstra støtte ved hånden når du rækker ud.

Brug ekstra spor og værktøjer til at finde dine biologiske forældre

Nogle gange er det ikke altid nok at kontakte DNA-matchet. Du kan måske ikke få fat i dem, eller de har måske ikke den information du skal bruge. I dette tilfælde kan du bruge ekstra redskaber fra MyHeritage til at hjælpe dig i din søgen:

Slægtstræer: På MyHeritage, når et DNA-match er blevet forbundet til et slægtstræ, så kan du se træet og finde matchet på det. Du vil også kunne se navnene på afdøde familiemedlemmer på træet, og dette kan give nogle fingerpeg, der kan føre dig til dine biologiske forældre. Hvis du har noget basal information om din biologiske familie, kan du selv uden en DNA-test, måske lære mere om dem ved at lave et slægtstræ på MyHeritage. Smart Matches™ kan føre dig til andre slægtstræer lavet af slægtninge, som du kan kontakte. Det skete for MyHeritage-brugeren Danielle Rogers, som fandt sin biologiske far takket være et Smart Match™.

Etnicitet: Nogle af vores brugere har fundet resultaterne om etnicitet nyttige når de leder efter deres biologiske forældre, især hvis en af deres forældre havde to særlige etniciteter. Når du lærer om din egen etnicitet, kan det give dig indblik i hvor dine forældre er fra, og kan hjælpe dig med at fokusere på DNA-matches der kunne være mest nyttige for dig. Hvis du for eksempel ved at din mor var afrikansk og din far var europæisk, så vil et DNA-match med afrikansk etnicitet muligvis være fra din mors side.

Beliggenhed: Dine DNA-matches viser landet hvor hvert match bor, og hvis du ved at dine forældre var fra et bestemt land, så kan det hjælpe dig med at fokusere på matches i dette område.

AutoGrupperinger: AutoGrupperinger hjælper med at organisere dine DNA-matches i grupper af personer der også matcher hinanden. Hvis du har flere matches, og du ikke er sikker på hvilken side af familien de er på, så kan denne avancerede DNA-funktion hjælpe dig med at finde ud af, hvilke matches der er beslægtet med hinanden. Hvis du for eksempel allerede har identificeret din biologiske fars familie, så vil du vide, at de matches der ikke er beslægtet til den side af familien, muligvis er beslægtet med din biologiske mor.

Når alt samles: Johannes’ historie

MyHeritage-brugeren Johannes Nielsens historie er et godt eksempel på at bruge slægtstræer, etnicitet, Google og sociale medier til at finde biologiske forældre.

A Remarkable Reunion: Johannes Discovers Biological Family Through DNA Quest

Johannes opdagede gennem sine resultater indenfor etnicitet, at han var halvt koreaner og halvt vesteuropæisk. Baseret på denne information, gættede han, at hans far var en amerikansk soldat og hans mor en indfødt i Korea, som hans far havde mødt mens han var udstationeret der. Dette tillod Johannes at præcisere sin søgen til amerikanske mænd der var 18-25 år i 1974, og da han fik et DNA-match med et slægtstræ, fandt han sin far i træet ved at bruge disse informationer.

Han googlede sin fars navn og fandt en nekrolog der nævnte den lille by hvor han boede. Så fandt han en Facebook-gruppe for den lille by og tilmeldte sig, og spurgte gruppemedlemmerne om informationer angående faderen – og en kvinde svarede at hun var mandens niece.

Det viste sig, at Johannes biologiske forældre aldrig havde ønsket at adoptere ham. De var tvunget til at give ham til en slægtning mens han kom sig fra at blive ramt af tuberkulose, og da de kom tilbage for at få ham til USA, var han forsvundet, og de fik at vide, at han var død.

Takket være Johannes dygtige brug af sine DNA-resultater om etnicitet, DNA-matches, slægtstræer, Google og sociale medier, blev han genforenet med moren, der troede at hun havde mistet ham for evigt, såvel som hans tre biologiske brødre.

Ekstra ressourcer til at finde biologiske forældre

For mere information om at lede efter dine biologiske forældre, så se de følgende ressourcer i vores Vidensbase:

5 tips til en adoptionsrelateret søgning

DNA tests for adopterede børn – En guide

URL is copied to your clipboard.