URL is copied to your clipboard.

Hvordan sporer jeg min mors og fars herkomst med MyHeritage DNA?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvordan sporer jeg min mors og fars herkomst med MyHeritage DNA?

At tage en DNA-test kan afsløre mange hemmeligheder om din families historie. Folk har lige så mange forskellige grunde til at tage en DNA-test, som de har for at lave slægtsforskning: måske prøver de at finde specifikke oplysninger om en bestemt forfader eller side af familien, eller måske vil de bare lære mere generelt om deres baggrund.

Nogle ønsker måske at lære om deres arv specifikt fra deres fars side eller mors side. I denne artikel vil vi se på de forskellige måder, du kan udføre denne form for forskning ved hjælp af MyHeritage DNA.

Hvad er sporing af faders og moders slægt?

At spore en moders eller fædres linje betyder at man udelukkende forsker i den direkte afstamning af henholdsvis din mors linje eller din fars linje. Det vil sige, hvis du kun undersøgte din moders linje, vil du være på udkig efter informationer om din mor, hendes mor (din mormor), hendes mor (din mors mormor) osv. Hvis du kun undersøgte din faders linje, ville det være din far, hans far, hans far osv.

Der kan være en række forskellige grunde til, at du ønsker at undersøge din familie på denne måde. For nogle slægtsforskere er det et spørgsmål om at forenkle ting – med hver generation eksponentielt større jo længere du går tilbage, kan det være nemmest at holde sig til kun en bestemt linje. Andre søger muligvis informationer om en eller anden form for arv, der kun kan videregives gennem faderen eller moderen – visse stamme- eller religiøse identiteter for eksempel, eller ædle titler.

Uanset hvad din grund til at forkse specifikt i din moders eller fædres linie, kan det helt sikkert hjælpe at tage en DNA-test – men hvilken DNA-test bør du gøre? Hvilken type DNA-test er bedst til at spore herkomst fra din mors eller fars side?

Forskellige typer DNA-test, og hvad de fortæller dig

Der er flere typer kommercielle DNA-tests tilgængelige i dag. De tre mest almindelige typer er autosomalt DNA, Y-DNA og mitokondrie-DNA (mtDNA).

En autosomal DNA-test undersøger kun autosomerne – det vil sige de kromosomer i dit DNA, der ikke er kønskromosomer. Disse kromosomer indeholder DNA-kode, der blev nedarvet fra begge dine forældre i tilfældige kombinationer. Så en autosomal DNA-test fortæller dig ikke nødvendigvis, hvilken forælder der har givet en bestemt DNA-sekvens. Men fordi det dækker et meget bredere spektrum af DNA end de andre typer, er det den eneste slags, der kan bruges til effektiv DNA-matchning.

En Y-DNA-test undersøger den genetiske kode, der findes på Y-kromosomet, som kun findes hos biologiske mænd. Da dette kromosom udelukkende nedarves fra faderen og aldrig fra moderen, vil DNA’et analyseret på denne type test give dig informationer, der er specifik for fædrenes slægt i din familie. Selvfølgelig er en ulempe, at denne test kun kan udføres på personer, der er biologisk mandlige.

En mitokondrie DNA- eller mtDNA-test undersøger den genetiske kode, der er placeret i mitokondrionen. Det meste af vores DNA kan findes i kernen eller midten af en celle, men noget af det er placeret i en anden del af cellen kaldet mitokondrion. Denne del af cellen overføres næsten udelukkende fra mor til barn. Dette betyder, at en mtDNA-test kan give dig informationer, der er specifik for moderens slægt i din familie.

Hvilken type DNA-test tilbyder MyHeritage?

MyHeritage tilbyder den autosomale DNA-test, da denne type test har den største værdi for slægtsforskere.

Da videnskabsteamet på MyHeritage udviklede vores DNA-test, overvejede de nøje, hvilken af disse typer test vi kunne tilbyde. Vores hovedmål som virksomhed er at hjælpe folk med at få forbindelse med deres families fortid og udforske deres slægtsforskning. De oplysninger, man kan få gennem en Y-DNA- eller mtDNA-test, kan være fascinerende, men de er ret generelle, og mange slægtsforskere finder meget mere værdi og betydning i det matchende aspekt af DNA-testning. Det er DNA-matchning, der hjælper slægtsforskere med at løse mysterier og gåder i deres forskning – for ikke at nævne det faktum, at det kan hjælpe med at forbinde familiemedlemmer der har mistet kontaktet og genforene adopterede børn med deres biologiske forældre.

På baggrund af dette besluttede vi os for kun at tilbyde en autosomal DNA-test.

Hvad dette betyder er, at når du tager en MyHeritage DNA-test, vil du modtage et etnicitetsestimat og en omfattende liste over DNA-matches fra vores globale database. Du modtager ikke en oversigt over, hvilket DNA du arvede fra hvilken forælder.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge dine DNA-testresultater til at hjælpe dig med at lære om dine moders eller fædres slægtslinjer. Faktisk kan du ved hjælp af DNA-matchning og MyHeritages avancerede DNA-værktøjer, muligvis bestemme nøjagtigt hvilke forfædre du har til fælles med en specifik DNA-match, og du kan endda være i stand til at finde ud af, hvilke dele af dit DNA der kommer fra en bestemt side af din familie. Ved at kombinere alle de værktøjer, som MyHeritage leverer med dine autosomale DNA-resultater, kan du lære meget mere om din familie, end du ville kunne lære af en Y-DNA-test eller en mtDNA-test alene.

Brug af MyHeritages avancerede DNA-værktøjer til at identificere DNA fra din fars og mors side

Nøglen til at bruge MyHeritage DNA til at identificere DNA fra din far eller mor, er triangulering: sammenligning af dit DNA med dine slægtninges for at se, hvilke dele af DNA’et I alle har til fælles.

Der er en rimelig chance for, at du har et par familiemedlemmer, som du genkender i MyHeritage DNA-databasen. I så fald kan du bruge Kromosombrowseren til at sammenligne dit DNA med disse bekendte familiemedlemmers. (Hvis det ikke er tilfældet, så kan du overveje at give nogle få af dem en DNA-test som gave, så du har mere materiale at arbejde med!)

Så hvis du for eksempel sammenligner dit DNA med din fætter på din fars side, vil du let kunne se hvilke sektioner af DNA’et I deler – og det er sandsynligvis sektioner, som du arvede fra din far.

Du bør dog være opmærksom på, at det er muligt, at det DNA I deler, ikke blev arvet fra din fars forældre, men snarere fra en fælles forfader meget længere tilbage. Dette gælder især blandt endogame befolkninger, såsom Ashkenazi-jøder eller nedertyske mennonitter, hvor enkeltpersoner kun havde en tendens til at gifte sig inden for deres relativt lille samfund.

En måde at bekræfte, at det delte DNA-segment blev arvet fra en nyere forfader, er at sammenligne begge jeres DNA med en anden slægtning på din fars side. Igen kunne disse sektioner have været arvet fra en mindre nylig forfader, men med hvert ekstra match, der har det samme triangulerede segment, øges sandsynligheden for, at dette segment blev arvet fra din far.

Klik her for at lære mere om, hvordan du bruger Kromosombrowseren til slægtsforskning.

Et andet MyHeritage-værktøj, som du måske finder praktisk, er AutoGrupperinger. Dette værktøj tager dine DNA-matches og grupperer dem efter fælles DNA. Det vil sige, det opretter et diagram, hvor du kan se, hvilke af dine DNA-matches, der er beslægtet med hinanden. Hvis du finder et ukendt DNA-match i en klynge med en kendt slægtning, betyder det, at du sandsynligvis deler en fælles forfader med dem begge. Du kan derefter gå tilbage til Kromosombrowseren og sammenligne dit DNA med DNA’et hos disse matches.

Klik her for at lære mere om, hvordan du bruger AutoGrupperinger.

Theory of Family Relativity™ -funktionen kan hjælpe på samme måde: ved at give en sandsynlig teori for, hvordan du er beslægtet med et ukendt DNA-match, og dermed hjælpe dig med at forstå, om denne match er på din mors eller din fars side.

Klik her for at lære mere om, hvordan du bruger Theory of Family Relativity™.

Kan jeg finde ud af, hvilke etniciteter jeg arvede fra hver af mine forældre ved hjælp af MyHeritage DNA?

Selvom der ikke er nogen nøjagtigt måde at vide, hvor stor en procentdel af hver etnicitet, du arvede fra hvilken forælder, ved at bruge en autosomal DNA-test, kan det at se på dine DNA-matches give dig nogle værdifulde spor. Når du besøger din DNA Match-liste, kan du filtrere dine resultater efter etnicitet. Se hvilke matches der vises på din liste, når du filtrerer efter en bestemt etnicitet. Er de mest på din fars side eller din mors side? Eller synes der at være nogenlunde lige repræsentation fra begge?

Klik her for at lære mere om filtrering, sortering og gennemgang af dine DNA-matches.

Kombination af DNA med slægtsforskningsoplysninger

Hos MyHeritage mener vi, at den mest nøjagtige og værdifulde måde at lære om din familie er at bruge en kombination af alle de værktøjer, du har til rådighed. Derfor har vi integreret dataene fra din DNA-test med resten af de oplysninger, du kan lære via MyHeritage-værktøjer: slægtstræer og historiske optegnelser. Ved at bruge disse værktøjer i kombination kan du komme meget længere i din forskning, end du ville være i stand til at bruge hver af dem alene.

Når du for eksempel kigger på et bestemt DNA-match og forsøger at finde ud af, hvordan I kan være beslægtet, ville det mest ligefremme svar komme fra et slægtstræ, som det DNA-match (eller den, der administrerer personens sæt) har bygget på MyHeritage. Ved at se på deres træ kan du let identificere forfædre, som I har til fælles, og spore vejen for hvordan I er beslægtet. Historiske optegnelser kan hjælpe dig med at bekræfte disse forhold og kontrollere, at den anden persons træ er nøjagtigt.

Konklusion

Det er muligvis rigtigt, at Y-DNA- og mtDNA-test giver dig informationer, der er specifikke for dine fædre- og/eller moders slægtslinjer. Kombinationen af den autosomale test med MyHeritages værktøjer og ressourcer kan dog give dig rigere, mere specifikke, mere nøjagtige og i sidste ende langt mere nyttige oplysninger, når du sporer en din mor eller fars slægtslinje.

Bestil din MyHeritage DNA-test i dag, og begynd at bygge dit slægtstræ for at starte din opdagelsesrejse!

URL is copied to your clipboard.