URL is copied to your clipboard.

Hvad betragtes som et stærkt DNA-match?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvad betragtes som et stærkt DNA-match?

Genetisk slægtsforskning kan hjælpe dig med at bryde igennem blokeringer i din forskning. Gennem DNA-matchning, kan du identificere nye slægtninge og udlede nye oplysninger om jeres fælles forfædre.

Men på grund af den betydelige størrelse af MyHeritages database, kan du modtage tusindvis af DNA-matches. Hvordan ved du, hvilke du skal fokusere på?

Det mest simple svar på dette spørgsmål er: det afhænger af, hvad du leder efter.

Hvor meget DNA deler fætre og kusiner?

Du deler omkring 50% af dit DNA med dine forældre og børn, 25% med dine bedsteforældre og børnebørn, og 12,5% med dine fætre og kusiner, onkler, tanter, nevøer og niecer.

Kilde: isogg.org

Et match på 3% eller mere kan være nyttigt for din slægtsforskning — men nogle gange kan endnu mindre være nok.

Hvordan ved jeg, om et DNA-match er en nær slægtning?

De fleste slægtsforskere er interesseret i DNA-matches, der er tættest beslægtet med dem, og som de deler det største antal forfædre med.

Hvis du vil fokusere på DNA-matches, der er tættest relateret til dig, er dette hvad du skal kigge efter:

1. Tjek slægtstræet

Hvilke som helst oplysninger om dit slægtstræ fra DNA-matches kan være mere væsentlige for din forskning end noget andet.

For eksempel kan en 0,4% match med en person, der har et stort slægtstræ, være meget mere nyttigt end en 3% match med en person, der kun har 3 personer i deres slægtstræ.

Du vil være i stand til at finde disse oplysninger på matchkortet: Se hvor mange fælles Smart Matches og slægtsnavne I har.

Din match har måske endda have en Theory of Family Relativity™, der bekræfter alle de tilgængelige data via MyHeritage til at komme med en plausibel teori for, hvordan I kan være beslægtet.

2. Kontroller procentdelen af delt DNA

I stedet for solide genealogiske informationer kan genetiske informationer være nyttige. Jo mere DNA du deler med en person, des tættere er jeres fælles forfader på jer.

Du kan finde den procentdel af DNA, som du deler med et DNA-match, på matchkortet.

Du vil også se tallet udført i centimorgan. Centimorgan (cM) er enheder af genetisk kobling mellem to personer. Hvis du for eksempel deler 1800 cM med en person, betyder det, at du deler omkring 25% af dit DNA med dem. Et stærkt match vil have omkring 200 cM eller mere.

3. Kontroller længden af jeres delte DNA-segmenter

Bestemmelse af dit forhold til et DNA-match er ikke kun et spørgsmål om, hvor meget DNA I deler; det er også et spørgsmål om hvilke segmenter af DNA I deler.

Længere segmenter af delt DNA indikerer, at jeres fælles forfader sandsynligvis var tættere på jer.

Lad os sige at du har 2 matches, der begge deler 7% af dit DNA. En af dem deler et par lange segmenter med dig, mens den anden deler mange små segmenter. I dette tilfælde er den første et stærkere match.

Den anden kan dele flere fjerne forfædre med dig, snarere end en tæt forfader. Dette sker hyppigere i endogame samfund (hvor folk gifter sig inden for gruppen), såsom i den Ashkenazi jødiske befolkning. I befolkninger som disse, kræver eksperter en højere procentdel af delt DNA og længere segmenter for at bekræfte et stærk match, da det delte DNA ikke nødvendigvis peger på en nylig fælles forfader.

Antallet af delte segmenter og størrelsen af det største segment (i cM) vil blive noteret på DNA-match-kortet under “DNA-match kvalitet.” Når du gennemgår siden for dit DNA-match, kan du også sortere dine matches efter det største segment. Dette vil bekvemt sortere matchene med det største segment af fælles DNA øverst på listen.

Hvordan finder jeg ud af, hvilken forfader jeg deler med en DNA-match?

Snarere end at prøve at finde nære slægtninge, prøver du måske at spore en bestemt slægtslinje. I dette tilfælde forsøger du at identificere DNA-matches, der deler en bestemt fælles forfader.

Hvordan ved du, hvilken forfader du og et specifikt DNA-match har til fælles?

Det kræver lidt mere dybdegående forskning. MyHeritage har en række avancerede DNA-værktøjer, der kan hjælpe.

1. Se efter en Theory of Family Relativity™

Hvis du har en Theory of Family Relativity™ til dette match, behøver du ikke lede længere! Det eneste du behøver at gøre, er at klikke på “Vis teori.” Dette viser dig relationslinjen mellem dig og dit match som blev identificeret gennem Smart Matches™ og Record Matches. Jeres fælles forfader vises øverst i diagrammet.

2. Se efter delte segmenter i Kromosombrowseren

Kromosombrowser-værktøjet giver dig mulighed for at se en skematisk graf over de DNA-segmenter, du deler med dit DNA-match.

I mange tilfælde ser du en Kromosombrowser-graf nederst på siden Gennemse Match. Med det samme kan du se, om du deler lange eller korte segmenter af DNA med dit match.

Hvis du vil grave dybere, kan du bruge værktøjet en-til-mange Kromosombrowser i sektionen DNA-værktøjer. Dette giver dig mulighed for at sammenligne dit DNA med flere DNA-matches, hvilket kan hjælpe dig med at få et klarere billede af, hvem der kan være beslægtet til hvem.

Triangulerede segmenter hjælper dig med at identificere jeres fælles forfader

Når du sammenligner flere DNA-matches, kan du støde på triangulerede segmenter: DNA-segmenter, som alle 3 (eller flere) af jer har til fælles. Hvis du har et trianguleret segment med en kendt slægtning og et ukendt DNA-match, betyder det, at I alle sandsynligvis deler en fælles forfader.

Så hvis det du leder efter er DNA-matches, der stammer fra en bestemt forfader, er det meget nyttigt at få kendte slægtninge, der stammer fra den forfader, til at tage en DNA-test. På den måde kan du se på Kromosombrowseren, hvilke segmenter af DNA du deler med den person. Det kan hjælpe dig med at udlede, om yderligere DNA-matches, der deler de samme segmenter, også stammer fra den forfader.

Hvis du tester nok af denne forfædres efterkommere, kan du endda begynde at identificere et bestemt segment af dit DNA, der muligvis er arvet fra den forfader. Hvis du gør det, og du finder en anden DNA-match, der deler en del af det DNA-segment med dig, vil du straks kunne se, at de også stammer fra denne forfader.

Hvorfor Kromosombrowseren ikke altid hjælper

Der er dog grænser for Kromosombrowseren-metoden til at identificere fælles forfædre. Problemet er, at fordi vi arver en tilfældig blanding af DNA fra vores forældre, er det ikke sikkert at den fælles forfader kan ses i vores DNA.

Lad os demonstrere dette med hensyn til etnicitet. Lad os sige at din bedstefar var 50% italiensk og 50% nigeriansk, og din bedstemor var 100% centralasiatisk. Din far og onkel arvede hver 50% af din bedstefars gener. Imidlertid har din far muligvis kun arvet de italienske gener, mens din onkel kun har arvet de nigerianske gener. Det ville gøre din far 50% italiensk og 50% centralasiatisk, og din onkel 50% nigeriansk og 50% centralasiatisk.

Det betyder, at din onkels barn – din fætter eller kusine – kunne have arvet 25% af hans nigerianske gener fra din bedstefar. På den anden side arvede du 25% af dine italienske gener fra din bedstefar. Begge deler 25% af jeres gener med jeres bedstefar, men det er 25 forskellige procent! Og du og denne fætter/kusine deler stadig 12,5% af jeres gener – men de delte segmenter vil være dem, der arves fra jeres fælles bedstemor, ikke jeres bedstefar.

Så hvis du sammenlignede dit DNA med denne fætter/kusine i Kromosombrowseren, ville du opdage, at de gensegmenter, du har identificeret som arvet fra jeres bedstefar, ikke vises i hans/hendes gener.

Og det er her DNA-værktøjet AutoGruppering kan hjælpe.

3. Find din DNA-match’s klynge på AutoGruppering

AutoGrupperinger organiserer dine DNA-matches efter “grupper”, der indikerer, at de kan dele en fælles forfader, baseret på det DNA, de deler både med dig og med hinanden.

Så lad os sige, at din far også har en søster. Hun arvede 25% af din bedstefars italienske gener og 25% af hans nigerianske gener. Hun har også et barn, der har arvet 12,5% af din bedstefars nigerianske gener, og 12,5% af hans italienske gener. I dette tilfælde arvede begge dine fætre/kusiner nigeriansk etnicitet fra din bedstefar, mens du ikke gjorde det – og de 12,5% af DNA, du deler med den ene fætter/kusine, adskiller sig fra de 12,5%, du deler med den anden.

Men fordi disse fætre matcher hinanden, kommer de til at blive “grupperet” sammen med andre efterkommere af din bedstefar – hvilket hjælper dig med at udlede, at de faktisk begge stammer fra din bedstefar.

Opsummering

At afgøre, om et DNA-match er et stærkt match, afhænger af dine mål for genetisk slægtsforskning. Procentdel af fælles DNA, længden af de delte DNA-segmenter, placeringen af triangulerede segmenter med andre matches og AutoGrupperinger kan alle give dig vigtige spor, der hjælper dig med at komme videre i din genetiske slægtsforskningsrejse.

For at afgøre, om et specifikt DNA-match vil hjælpe dig med at få dit træ til at vokse, anbefaler vi at tage følgende skridt:

  • Kontroller, om der findes en Theory of Family Relativity™
  • Se på brugerens slægtstræ, og gennemgå delte Smart Matches™, DNA-matches, slægtsnavne og slægtssteder
  • Brug Kromosombrowseren til at undersøge, hvor meget DNA I deler, og længden og placeringen af delte DNA-segmenter
  • Sammenlign matchet med kendte slægtninge i en-til-mange Kromosombrowseren
  • Generer en AutoGruppering, og find den klynge, der indeholder matchet
  • Få så mange af dine kendte slægtninge som muligt til at tage MyHeritage DNA-testen – eller hvis de allerede har testet med en anden tjeneste, kan du uploade deres data til dit træ. Hver yderligere slægtninges DNA tilføjer en eksponentiel mængde information, som du kan bruge til at analysere dine DNA-matches.
URL is copied to your clipboard.