URL is copied to your clipboard.

Hvorfor har jeg et DNA-match, der ikke matcher med mine søskende?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvorfor har jeg et DNA-match, der ikke matcher med mine søskende?

Når du undersøger dine DNA-matches, er du måske stødt på et mærkeligt fænomen: et DNA-match, der matcher dig, men ikke din bror eller søster.

Hvordan kan det give mening? Alle du er i familie med, bør dine søskende også være i familie med! Ikke sandt? De har jo de samme forældre som dig!

Altså… ja. Men at være i familie med nogen betyder ikke nødvendigvis, at man deler DNA.

Ja, du læste rigtigt: Det er ikke alle dine slægtninge, der deler DNA med dig. Der er nogle slægtninge, som deler DNA med din bror eller søster, men ikke med dig, og omvendt – selv om du og din søskende har de samme forældre!

Hvordan kan det være, at du og dine søskende ikke deler DNA med alle de samme slægtninge?

Svaret på dette spørgsmål ligger i arvemønstre.

Det fungerer på følgende måde.

Du og dine søskende arver hver især omkring 50 % af jeres DNA fra hver forælder, men de 50 %, I arver, er tilfældige. Så du kan arve et segment af DNA fra den ene forælder, som din søskende ikke arver – og du kan dele det samme segment med en fætter eller kusine, som har arvet det fra jeres fælles forfader.

Nedenstående diagram viser, hvordan dette kan se ud:

I dette meget forenklede eksempel har søskende hver især arvet forskellige segmenter af deres forældres DNA – hvilket betyder, at de faktisk ikke har et eneste fælles segment! Fordi DNA er så komplekst, er det yderst usandsynligt, at dette sker i virkeligheden. Normalt deler du mellem 33-50 % af dit DNA med dine søskende. Det er derfor, at søskende kan ligne hinanden, men ikke være identiske (undtagen selvfølgelig enæggede tvillinger, som deler 100 % af deres DNA). Du og din søskende har måske begge jeres mors brune øjne, men dine søskende har måske en ansigtsstruktur, der ligner din fars, mens din mere ligner din mors.

Det er det samme med DNA-matches. Det kan meget vel være, at du får et match, som deler et segment af DNA med dig, der befinder sig i de 50-67% af dit DNA, som du ikke deler med din søskende. I diagrammet ovenfor er det blå segment yderst til venstre, som du deler med din far, samt dit DNA-match, ikke nedarvet af din søskende.

I har muligvis også forskellige etnicitetsestimater

Forskellen mellem det DNA, du har arvet, og dine søskendes DNA, betyder også, at du i nogle tilfælde vil arve en etnicitet, som din søskende ikke har, og omvendt.

Du kan læse mere om, hvorfor det kan ske her: Kan søskende have forskellige etniciteter?

Hvis du forventede et bestemt etnicitetsresultat baseret på din slægtshistorie, og du er overrasket over at opdage, at dine DNA-resultater ikke inkluderer denne etnicitet, kan du finde beviser for det ved at teste dine søskende. Du kan læse denne artikel for at lære en anden måde at gøre det på: Hvor er min etnicitet?! Hvorfor en etnicitet muligvis ikke dukker op i dit DNA (og hvordan man finder bevis på den alligevel)

URL is copied to your clipboard.