URL is copied to your clipboard.

Børn og slægtsforskning: Sådan får du dine børn til at elske slægtshistorie

Shenley Puterbaugh

Børn og slægtsforskning: Sådan får du dine børn til at elske slægtshistorie

For børn kan slægtsforskning være en lige så utrolig måde at finde mening og skabe forbindelse til levende og afdøde familiemedlemmer på som for voksne. Undersøgelser har vist, at det kan gavne børn på bemærkelsesværdige måder at kende til deres slægtshistorie. Disse fordele inkluderer modstandsdygtighed, en følelse af sikkerhed, en stærk følelse af selvkontrol og en øget evne til at moderere virkningerne af stress. Uanset om du er forælder, bedsteforælder, lærer eller ven, kan du hjælpe børnene i dit liv med at opleve disse fordele.

Her er 5 idéer til aktiviteter, der kan hjælpe med at engagere dine børn. Alle disse idéer kan ændres eller tilpasses til deres alder og læringsstil.

1. Interview slægtninge 

“Et liv, der ikke er dokumenteret, er et liv, der inden for en generation eller to stort set vil være forsvundet i glemmebogen.” (Dennis Neuenschwander)

Ved at interviewe slægtninge kan vi hjælpe fremtidige generationer med at huske og lære af vores elskedes historier. Tid brugt på at interviewe bedsteforældre eller andre familiemedlemmer er en smuk og samlende oplevelse, som vil skabe gode minder for alle involverede.

image of grandparent and grandchild

Når du inddrager børnene i interviewprocessen, hjælper du dem med at skabe forbindelse til deres slægtninge og skabe minder, der vil vare hele livet. Lad dit barn styre processen så meget som muligt. Her er nogle forslag til, hvordan du kan hjælpe dine børn med at interviewe deres slægtninge:

  • Spørg dem, hvilken bedsteforælder eller hvilket familiemedlem de ønsker at interviewe. Du kan foreslå, at de begynder med det ældste familiemedlem eller den bedsteforælder, som de føler sig tættest på.
  • Hjælp barnet med at lave en liste over spørgsmål, som de gerne vil stille, og som de er nysgerrige på. Barnets interesser kan vejlede spørgsmålene. Hvis dit barn elsker dyr, kan du spørge bedsteforældrene om de kæledyr, de har haft i løbet af deres liv, eller om de oplevelser, de har haft med dyr. Hvis dit barn er interesseret i madlavning, kan han/hun spørge om familieopskrifter eller minder i forbindelse med mad. For at holde det enkelt for små børn kan de spørge om bedsteforældrenes yndlingsting (Hvad er din yndlingsmad, bog, is, sang osv.). Dette hjælper dem til at se, hvilke “yndlingsting” de har til fælles, og hvordan de er forskellige. Nogle børn vil måske gerne have spørgsmålene skrevet på kort eller på en liste, som de kan bruge under interviewet.
  • Beslut dig for, hvordan interviewet skal dokumenteres. Hvis dit barn ikke kan skrive endnu, kan det tegne det svar, som bedsteforældrene giver, mens du laver en lydoptagelse. Større børn kan optage interviewet på video og lave en film ud af det, eller omdanne svarene til en bog, som kan deles med familiemedlemmer.
  • Beslut dig for interviewets længde. For små børn kan interviewene være så korte som et eller to spørgsmål. Større børn kan normalt holde fokus i 30 minutter til 1 time. Det er vigtigt at være fleksibel og spørge, hvor længe den interviewede person er i stand til eller villig til at fortsætte. Hvis dit barn stadig har spørgsmål at stille efter den afsatte tid, kan I aftale et tidspunkt for et opfølgende interview. Du kan finde flere oplysninger om, hvordan du interviewer slægtninge, i denne artikel: Sådan interviewer du dine slægtninge.

2. Lav et slægtstræ

At bygge et slægtstræ kan hjælpe børn til at forstå, at de er en del af noget større end dem selv.

  • For børn på 6 år og derunder kan du lave et 3-generationsdiagram i form af et træ, som ligner dette:
Sample family tree worksheet from InspireFamilyHistory.com
Eksempel på ark til udarbejdelse af slægtstræ fra InspireFamilyHistory.com

Klik her for at få adgang til dette downloadbare billede.

  • Børn i alderen 7-12 år kan have glæde af en farvet vifte med et par flere generationer. Farverne gør det muligt for dem at følge familierækkerne.
  • Ældre børn vil muligvis have glæde af en stamtavle med flere oplysninger, f.eks. steder og datoer for fødsel, død og ægteskab. De oplysninger, de ser eller udfylder på deres stamtavle, vil sandsynligvis vække deres nysgerrighed og inspirere dem til at grave dybere og lære mere.

Når træet er færdigt, skal du udstille det et sted, hvor de kan se det regelmæssigt, f.eks. på deres værelse. Når de ser deres slægtstræ, vil det hjælpe dem med at samle brikkerne i puslespillet om generationerne. Træet giver børnene et visuelt billede, der giver dem mulighed for at se mange af deres forfædre på ét sted og visualisere, hvordan de er forbundet. MyHeritage gør det nemt at udskrive et slægtstrædiagram.

3. Løs et mysterium

Børn kan blive detektiver, når du præsenterer dem for et mysterium om familiens historie. De vil bruge deres kritiske tænkning og problemløsningsevner til at gøre opdagelser om deres familie. Formålet med opgaven kan være at finde en forfaders forældres navn, erhverv eller fødsels-, døds- eller ægteskabsdato. Det kan være nyttigt at give barnet et mysterium, som du allerede har løst, så du kan guide dem gennem processen og sikre, at de kan lykkes og føle spændingen ved at løse mysteriet.

MyHeritage tilbyder Smart Matches™ med dit slægtstræ, som giver dig mulighed for at finde andre personer, der har den samme forfader, og indsamle oplysninger fra andre slægtstræer. Ejerne af disse andre træer kan have yderligere oplysninger, som du ikke har. Børn kan også kigge gennem Record Matches, som foreslår historiske optegnelser, der muligvis nævner dine forfædre. Sammen kan I beslutte jer for, om I tror, at personen i optegnelsen eller stamtræsprofilen er den rigtige person, og hvis det er tilfældet, kan I tilføje oplysningerne til jeres træ. MyHeritage har mere end 14 milliarder historiske optegnelser, som du kan søge i. Smart Matches™, Record Matches og søgning i de optegnelser kan hjælpe børn med at løse familiemysterier.

4. Planlæg et familietræf

Ved familietræf knyttes og styrkes familiebåndene, og familiemedlemmerne får mulighed for at dele minder og historier. Børn kan møde nye familiemedlemmer, som de ikke ser så ofte, og lære dem at kende. Et familietræf kan være så simpelt som et familiezoom-møde eller så omfattende som en længere tur til et sted, hvor andre familiemedlemmer bor. Det er vigtigt at huske, at familietræf ikke kun er for de voksne. Planlæg aktiviteter, der engagerer børnene og hjælper dem med at knytte bånd til familiemedlemmer og forfædre. At spille spil er en god måde at få dem involveret og nysgerrige omkring deres slægtshistorie på.

Nogle gode spil inkluderer:

  • Familie-bingo: Sæt navne og/eller ansigter på familiemedlemmer eller forfædre på en bingoplade
  • Lav en sketch: Lav en familiefortælling om til en sketch, der kan opføres og optages, så du kan se den senere og dele den med familien.
  • Klæd dig ud: Klæd dig ud i gammeldags tøj, og tag sjove billeder

Tilpas spillene og aktiviteterne til de involverede børns alder og interesser.

5. Fotojagt

Børnene kan spørge familiemedlemmer (bedsteforældre, bedsteforældres søskende, forældre, tanter og onkler, fætre og kusiner), hvilke familiefotos de har. Jo flere de spørger, jo flere vil de finde. Spørg efter fysiske eller digitale kopier.

image of family looking at photos

MyHeritage’s Photo Discoveries™-funktion gør det også muligt at finde familiefotos, som du måske aldrig har set før, og som er blevet uploadet til hjemmesiden af en fjern slægtning. Photo Discoveries™ er en del af funktionen Instant Discoveries™.

Når børn støder på sort-hvide fotos, kan de bruge MyHeritage In Color™, MyHeritage’s automatiske farvelægningsværktøj, til at farvelægge disse fotos. Når der tilføjes farve til et sort-hvidt fotografi, vækker det fotoet til live og får motivet på fotoet til at føles mere virkeligt og nærværende. Børn kan også bemærke detaljer, som var svære at se, da fotoet var sort-hvidt.

At udforske slægtens historie med dine børn er ikke kun en sjov og berigende aktivitet for hele familien. Du giver dine børn den uvurderlige gave af at vide mere om, hvor de stammer fra, hvilket de med tiden vil kunne give videre til deres egne børn.

URL is copied to your clipboard.