URL is copied to your clipboard.

The Founder Populations Projekt: Sådan estimerer MyHeritage din etnicitet

The Founder Populations Projekt: Sådan estimerer MyHeritage din etnicitet

MyHeritages etnicitetsestimat er en procent-baseret opdeling af dine etniske rødder baseret på dit DNA. Men hvordan ved MyHeritage hvor dine forfædre kom fra baseret på din genetiske kode?

I denne artikel undersøger vi, hvordan MyHeritage DNA-etnicitetsestimatet fungerer.

Etnicitetsestimater er baseret på DNA-variationer

Mennesker deler omkring 99,9% af vores genetiske kode: de dele af vores DNA, som styrer at vi har de samme organer, det samme stofskifte og andre basale funktioner. De resterende 0,1% af vores DNA står for menneskers forskelle: udseende, personlighed og så videre.

De resterende 0,1% af vores DNA udvikler variationer over tid. Det kan ske af to grunde:

  • Tilfældig mutation: Dele af den gentetiske kode ændres spontant.
  • Miljøpåvirket variation: Mennesker som lever i særlige miljøer, kan være nødt til at tilpasse sig forholdene i området. For eksempel har folk fra koldere lande, hvor der er mindre sol, udviklet lysere hud, hvilket gør at de nemmere kan producere D-vitamin. Folk fra varmere, mere solrige områder har typisk mørkere hud for at give bedre beskyttelse mod de skadelige UV-stråler. Forældre giver disse genetiske variationer videre til deres børn.

Gennem det meste af historien, flyttede folk ikke særligt ofte fra sted til sted. Befolkninger blev typisk i ét område gennem mange generationer, og blev gift og fik børn med andre i området. Derfor blev bestemte variationer over mange generationer typiske for bestemte geografiske eller etniske områder. Bemærk at en etnisk gruppe ikke altid er baseret på geografien: for eksempel er Ashkenazi-jøder en meget særpræget etnisk gruppe, som adskiller sig fra de typiske befolkninger fra Østeuropa, hvor de boede, fordi de kun giftede sig med andre internt i gruppen.

DNA-etnicitetsestimater analyserer de genetiske variationer, som er typiske for hver af disse grupper. Derefter sammenligner de variationerne i dit DNA med hver af dem for at vurdere hvor mange ligheder der er mellem dit DNA og deres.

For at kunne det, var MyHeritage nødt til at lave modeller af disse specifikke variationer for at have noget at sammenligne dit DNA med. MyHeritage Founder Populations Projekt blev igangsat med mål om at lave disse modeller.

Founder Populations Projekt 

MyHeritage startede som et slægtsforskningsfirma, og da først MyHeritage DNA blev udviklet, besad firmaet data fra millioner af familier verden over.

For at lave vores modeller til sammenligning af DNA-etnicitet, søgte vi i vores databaser efter brugere, som havde slægtstræer, der gik mindst 6 (nogle gange op til 15) generationer tilbage i samme område eller gruppe. Vi kontaktede disse brugere, og bad dem om at deltage i Founder Populations Projektet. Omkring 5.000 brugere svarede, og vi sendte DNA-sæt til dem alle sammen – fra Usbekistan til Fiji, fra Grønland til Sydafrika.

Efter vi modtag deres resultater, analyserede vi deres DNA-profiler for at identificere særlige variationer for hver gruppe eller område.

Det var ikke altid nemt. Der kan være meget, der overlapper, særligt i nærliggende områder uden isolerende geografiske forhold, såsom høje bjergkæder eller meget vand. Til sidst lykkedes det os at identificere og bygge modeller for 42 etniciteter med hvilke vi nu sammenligner.

Identificering af din etnicitet… og begrænsingerne ved det

Så snart dit DNA er analyseret, sammenligner vi det med de modeller vi har lavet for hver af de 42 etniciteter. Så samler vi resultaterne for sammenligningerne for at lave en procentopdeling af dine etniske rødder.

Det er vigtigt at forstå, at det etnicitetsestimatet netop blot er  det: et estimat. Der er nogle, som tidligere har fået deres DNA testet gennem andre firmaer, som vil opleve, at deres resultater varierer fra firma til firma. Det er fordi hvert firma har lavet deres egne etnicitetsmodeller baseret på deres egne data. Selv hvis de testede det samme antal mennesker fra de samme områder, ville deres modeller naturligt adskille sig fra hinanden. Generelt set bliver modellen mere præcis, jo større et datasæt man bruger til den.

Det er også vigtigt at huske, at etnicitetsestimater baseres på placeringer og etiniske grupper gennem 6-15 generationer. Det kan måske estimere hvor dine forfædre var i 1750, men ikke nødvendigvis i 1350.

Derudover, på grund af slørede og nogle gange overlappende grænser mellem én etnisk gruppe og en anden, kan du modtage et etnicitetsestimat, som identificerer dit DNA som tilhørende etniciteten ved siden af. For eksempel kan en person med italiensk oprindelse modtage et estimat, som identificerer ham eller hende som syditaliensk og græsk, iberisk, nord- og vesteuropæer eller sardinsk.

Til sidst skal man huske, at alle børn arver tilfældige 50% af deres forældres DNA. Det kan skabe en situation hvor du for eksempel er fuldstændig sikker på at din bedstefar var halvt italiensk, men du ikke selv har arvet nogen af hans italienske gener. Hvis han er 50% italiener og 50% englænder, og din bedstemor er 100% skandinav, kan din far være 25% italiener, 25% englænder og 50% skandinav – og de 50% du arver fra ham kan være 50% skandinav eller 25% skandinav og 25% englænder. I et tilfælde som dette, har du stadigvæk tydelig italiensk oprindelse, men etniciteten ses ikke i dit DNA.

Hvis du forventede at se en bestemt etnicitet i dit estimat, og ikke finder det, er der en nem måde at finde din ”skjulte” etnicitet i dine DNA-resultater på. Denne artikel vil vise dig hvordan.

Fremtiden for etnicitetsestimater

Titusindvis af mennesker tager MyHeritages DNA-testen hver måned, og jo større et datasæt vi har, jo mere præcist kan vi analysere DNA. Vi forbedrer kontant vores algoritmer og leder efter nye måder at hjælpe dig med at opdage mere om, hvor du kommer fra. Vi håber, at kunne fortsætte med at finde mere specifikke oplysninger om din etniske oprindelse, så vi kan fuldende billedet af din slægtshistorie gennem dit DNA.

URL is copied to your clipboard.