URL is copied to your clipboard.

Hvad er min etnicitet? Hvordan MyHeritage estimerer etniciteter

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvad er min etnicitet? Hvordan MyHeritage estimerer etniciteter

Hvad er min etnicitet?

En etnicitet eller etnisk gruppe er en gruppe af mennesker, der deler bestemte sociale kendetegn som kultur, herkomst, sprog, historie, religion og andre karakteristika. Etniske grupper identificeres normalt ved et bestemt geografisk område, hvor deres gruppe har sin oprindelse.

Hvis du har spekuleret over, hvad din etniske baggrund er, kan du finde ud af det ved at tage en MyHeritage DNA-test. Dine resultater vil indeholde et et etnicitetsskøn: en procentvis opdeling af din etniske oprindelse som angivet af dine DNA-resultater.

Bestil et MyHeritage DNA-sæt

What's my ethnicity: Full map of the MyHeritage Ethnicity Estimates
Kort over de etniciteter, der i øjeblikket understøttes på MyHeritage

MyHeritages etnicitetsestimat er en procent-baseret opdeling af dine etniske rødder baseret på dit DNA. Men hvordan ved MyHeritage hvor dine forfædre kom fra baseret på din genetiske kode?

Men hvordan ved MyHeritage, hvor dine forfædre kommer fra på baggrund af din genetiske kode?
I denne artikel undersøger vi, hvordan MyHeritage DNA-etnicitetsestimatet fungerer.

Etnicitetsestimater er baseret på DNA-variationer

Mennesker deler omkring 99,9% af vores genetiske kode: de dele af vores DNA, som styrer at vi har de samme organer, det samme stofskifte og andre basale funktioner. De resterende 0,1% af vores DNA står for menneskers forskelle: udseende, personlighed og så videre.

De resterende 0,1% af vores DNA udvikler variationer over tid. Det kan ske af to grunde:

  • Tilfældig mutation: Dele af den gentetiske kode ændres spontant.
  • Miljøpåvirket variation: Mennesker som lever i særlige miljøer, kan være nødt til at tilpasse sig forholdene i området. For eksempel har folk fra koldere lande, hvor der er mindre sol, udviklet lysere hud, hvilket gør at de nemmere kan producere D-vitamin. Folk fra varmere, mere solrige områder har typisk mørkere hud for at give bedre beskyttelse mod de skadelige UV-stråler. Forældre giver disse genetiske variationer videre til deres børn.

Gennem det meste af historien, flyttede folk ikke særligt ofte fra sted til sted. Befolkninger blev typisk i ét område gennem mange generationer, og blev gift og fik børn med andre i området. Derfor blev bestemte variationer over mange generationer typiske for bestemte geografiske eller etniske områder. Bemærk at en etnisk gruppe ikke altid er baseret på geografien: for eksempel er Ashkenazi-jøder en meget særpræget etnisk gruppe, som adskiller sig fra de typiske befolkninger fra Østeuropa, hvor de boede, fordi de kun giftede sig med andre internt i gruppen.

DNA-etnicitetsestimater analyserer de genetiske variationer, som er typiske for hver af disse grupper. Derefter sammenligner de variationerne i dit DNA med hver af dem for at vurdere hvor mange ligheder der er mellem dit DNA og deres.

For at kunne det, var MyHeritage nødt til at lave modeller af disse specifikke variationer for at have noget at sammenligne dit DNA med. MyHeritage Founder Populations Projekt blev igangsat med mål om at lave disse modeller.

Founder Populations Projekt 

MyHeritage startede som et slægtsforskningsfirma, og da først MyHeritage DNA blev udviklet, besad firmaet data fra millioner af familier verden over.

For at lave vores modeller til sammenligning af DNA-etnicitet, søgte vi i vores databaser efter brugere, som havde slægtstræer, der gik mindst 6 (nogle gange op til 15) generationer tilbage i samme område eller gruppe. Vi kontaktede disse brugere, og bad dem om at deltage i Founder Populations Projektet. Omkring 5.000 brugere svarede, og vi sendte DNA-sæt til dem alle sammen – fra Usbekistan til Fiji, fra Grønland til Sydafrika.

Efter vi modtag deres resultater, analyserede vi deres DNA-profiler for at identificere særlige variationer for hver gruppe eller område.

Det var ikke altid nemt. Der kan være meget, der overlapper, særligt i nærliggende områder uden isolerende geografiske forhold, såsom høje bjergkæder eller meget vand. Til sidst lykkedes det os at identificere og bygge modeller for 42 etniciteter med hvilke vi nu sammenligner.

Identificering af din etnicitet… og begrænsingerne ved det

Så snart dit DNA er analyseret, sammenligner vi det med de modeller vi har lavet for hver af de 42 etniciteter. Så samler vi resultaterne for sammenligningerne for at lave en procentopdeling af dine etniske rødder.

Det er vigtigt at forstå, at det etnicitetsestimatet netop blot er  det: et estimat. Der er nogle begrænsninger, som du skal være opmærksom på med hensyn til dine resultater:

  • Forskelle mellem DNA-testtjenester: Nogle personer, der har testet deres DNA hos andre firmaer, kan opleve, at deres resultater varierer fra firma til firma. Dette skyldes, at hvert DNA-testfirma har opbygget sine egne etnicitetsmodeller baseret på deres egen datapulje. Selv om de har testet det samme antal personer fra den samme region, vil deres modeller naturligt afvige fra hinanden. Generelt gælder det, at jo større datapulje der er for hver etnicitet, jo mere præcis vil modellen være.
  • Etnicitetsestimater kan kun gå tilbage i tiden i et begrænset omfang: Etnicitetsestimater er baseret på lokaliteter og etniske grupper, der går 6-15 generationer tilbage i tiden. Det kan give et nøjagtigt skøn over, hvor dine forfædre befandt sig i 1750, men ikke nødvendigvis i 1350.
  • Uklare grænser: På grund af de lidt uklare og undertiden overlappende grænser mellem en etnisk gruppe og en anden, kan du modtage et tnicitetsestimat, der identificerer dit DNA som tilhørende en naboetnicitet. En person med italiensk arv kan f.eks. modtage et et etnicitetsskøn, der identificerer vedkommende som syditaliensk og græsk, iberisk, nord- og vesteuropæisk eller sardinisk.
  • Tilfældig arv: Husk, at hvert barn arver tilfældigt 50% af forældrenes DNA. Dette kan skabe en situation, hvor du f.eks. er helt sikker på, at din bedstefar var halvt italiensk, men du selv ikke har arvet nogen af hans italienske gener. Hvis han er 50% italiensk og 50% engelsk, og din bedstemor er 100% skandinavisk, kan din far være 25% italiensk, 25% engelsk og 50% skandinavisk – og de 50%, du arver fra ham, kan være 50% skandinavisk eller 25% skandinavisk og 25% engelsk. I en situation som denne har du stadig en tydelig italiensk herkomst, men etniciteten afspejles ikke i dit DNA.

Hvis du forventede at se en bestemt etnicitet i dit estimat, og ikke finder det, er der en nem måde at finde din ”skjulte” etnicitet i dine DNA-resultater på. Denne artikel vil vise dig hvordan.

Fremtiden for etnicitetsestimater

Titusindvis af mennesker tager MyHeritages DNA-testen hver måned, og jo større et datasæt vi har, jo mere præcist kan vi analysere DNA. Vi forbedrer kontant vores algoritmer og leder efter nye måder at hjælpe dig med at opdage mere om, hvor du kommer fra. I slutningen af 2020 introducerede vi Genetiske Grupper, som giver et et etnicitetsresultat i meget højere opløsning, der kan indsnævre din oprindelse til over 2.000 etniske regioner. MyHeritage vil fortsat opdatere vores modeller og indføre mere specifikke oplysninger om din etniske oprindelse, så vi kan fuldende billedet af din slægtshistorie gennem dit DNA.

Bestil et MyHeritage DNA-sæt

URL is copied to your clipboard.